Държавата ще трябва да опрости 3 милиарда лева лихви по стари дългове

0
12
НАП
Снимка: Искра.бг, Ирина Мазганова

Държавата ще трябва да се откаже от около 3 милиарда лева по просрочени задължения. Това ще се случи ако бъде прието предложението за намаляването на лихвата. За бъдещите вземания загубите за бюджета ще бъдат по-малки, защото очакванията са, че така повече хора ще се издължат, предаде „24 часа“.

Проектът за намаляване на наказателната лихва за забавяне на плащанията беше внесен от народни представители от управляващото мнозинство. В момента надбавката е 10% над основния лихвен процент. Сега се предлага тя да стане 4 на сто. За бизнеса пък ще бъде 8%.

В мотивите се посочва, че лихвата не била променяна от 25 години и така не се отчитали новите тенденции в икономиката от последните три години. Те били предизвикани както от пандемията от коронавирусната инфекция, така в момента и от войната в Украйна. А всичко това е довело до съществено повишаване в цените на електроенергията, основните стоки и горивата. Но от друга страна и до намаляване на оборотите на предприятията и увеличаване на разходите за производство.

Освен това наказателната лихва в държавите от Европейския съюз /ЕС/ варирала именно между 4 и 8%. А в България нейният висок процент я превръщал във вид санкция.

Данните на Националната агенция за приходите /НАП/ показват, че несъбраните вземания са около 10 милиарда лева. Така натрупаната лихва по тях е близо 6 милиарда лева. Част от тези дългове са на предприятия, които реално все още работят и те биха могли да бъдат събрани. Но имало и длъжници, които вече не фигурират в Търговския регистър.

От НАП обявиха, че били събрали 4 милиарда лева стари задължения. Част от тях са възникнали през последната година, но имало и такива, които са от по-дълго време.

Ако парламентът приеме това предложение намаляването на наказателната лихва няма да важи със задна дата. Това означава, че задължения, които вече съществуват, няма да се облагат по нов начин.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments