Държавата обмисля да дава директни суми на самонаетите лица, както и допълнително подпомагане на бизнеса

0
325
Деница Сачева
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

След края на кризата бизнесът ще има нужда от подпомагане, за да се вдигне бързо на крака. Затова държавата работи по допълнителни мерки. Това съобщи пред „NOVA“ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя обяви още, че правителството обмисля и още помощи за самонаетите лица, като се работи по вариант за директни плащания към тях. Освен това кредитите от по 1500 лева, които могат да бъдат изтеглени, ще се гарантират от държавата. Целта била да останат реални средства у хората, а не те да бъдат използвани за покриването на други заеми.

Що се отнася до мярката 60/40 Сачева напомни, че тя работи от вторник следобед и до момента по нея са били подадени 344 заявления, които обхващат 4500 души. Според социалния министър е много рано да се каже дали тя трябва да бъде променяна.

Сачева отново призова хората, които са останали без работа, да не се струпват пред Бюрата по труда, а да подадат заявленията си за получаване на помощи онлайн или по пощата. По нейните думи през следващите седмици ще бъдат разкрити допълнителни офиси и в общините.

Министърът увери още, че се свиват всички излишни разходи и има достатъчно средства, за да бъдат покрити харчовете през следващите месеци. В проектозакона за актуализация на държавния бюджет е записано, че се очаква безработицата да се покачи до над 6%. Всеки ден у нас се регистрират по 5000 нови безработни, а пред Бюрата по труда вече има опашки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments