Дърветата в градовете са изложени на риск заради климатичните промени

0
24
Гора
Гора. Снимка: Pixabay

С приближаването на края на най-сухото лято в историята на Сиатъл дърветата в града издават „тихи сигнали“, че нещо не е наред. Това беше последното от поредицата сиатълски лета през последното десетилетие, включително рекордно горещото лято през 2021 г., което се характеризираше с по-сухи условия и по-високи температури, които оставиха много дървета с преждевременно покафенеили листа и иглички, оголени клони и прекомерно разпръснати семена. Всичко това е признак на стрес.

Виждате го при големите кленове и в хълмистите райони, които са пълни с шишарки или семена. Това на практика е последното им усилие да се възпроизведат.„, казва Шей Коуп, арборист в арборетума на „Вашингтон парк“, обширен парк с площ 230 акра (93 хектара), разположен северно от центъра на града.

Това лято се оказа фатално за три значими за фауната и флората иглолистни дървета от семейство Борови, които растат в парка, включително 85-годишен японски червен бор, заразен с гъбички, пренесени от бръмбари.

Властите в градовете в много части на света обещаха да засадят повече дървета, които поглъщат солидни количества въглерод, за да помогнат в борбата с климатичните промени. Изследванията сочат, че сянката на зрелите дървета също така помага за намаляване на вредните за здравето „топлинни острови“, особено в бедните квартали. Законът за намаляване на инфлацията на президента Джо Байдън предвиди 1,5 млрд. долара в рамките на програмата за засаждане на градски дървета към Службата по горите, като целта е средствата да бъдат инвестирани в повече засаждания и поддръжка.

Климатична заплаха за градските гори

Животът в града може да бъде особено труден за дърветата, а с глобалното затопляне тези предизвикателства стават все по-големи. Биолози от Франция и Австралия споделят, че са анализирали въздействието на по-високите температури и по-малкото дъждове върху над 3100 дървесни и храстови вида в 164 града в 78 държави. Те са установили, че около половината от дърветата вече са подложени на екстремни климатични условия, които надхвърлят границите на тяхната издръжливост. Те са стигнали и до заключението, че до 2050 г. почти всички дървесни видове, засадени в австралийските градове, няма да могат да оцелеят в градските райони.

„Ако тенденциите се запазят, много дървета ще загинат. Под въздействието на горещините дърветата отслабват – също като хората,„, твърди Никълъс Джонсън, арборист в градските паркове на Сиатъл.

Горещините и сушата принуждават дърветата да изразходват допълнителна енергия за оцеляване, която иначе би отишла за регенериране, растеж или борба с болести и вредители, казва още Джонсън, като допълва, че всичко това е стрес, който се засилва.

Причиненото от човека изменение на климата също така допринася за по-екстремните метеорологични условия, като силен вятър, дъжд и извънредно ниски или високи температури. Според експерти ураганът Катрина през 2005 г. е унищожил около 10% от дърветата в Ню Орлиънс, а през 2021 г. ураганът Айда е изкоренил много млади фиданки. Жилищното и търговското строителство, пренасищането на почвата с изкуствени вещества, замърсяването и дори автомобилните катастрофи допринасят за загубата на короните на дърветата в градовете.

През последните години в урбанизираните райони се наблюдава мащабна загуба на дървета, като обикновено е засегнат един вид дървета, например брези, убити от вредители, най-често бръмбари. С влошаването на климатичните промени изследователите се опасяват, че загубата на короните на дърветата ще изпревари темпото на достигане на зрялост на новозасадените дървета, което отнема от 10 до 20 години. Между 2016 г. и 2021 г. Сиатъл е загубил 1,7% от дървесната си покривка – около 255 акра (255 хектара) дървета, според доклад, в който една от посочените причини за това е изменението на климата. На юг, в Портланд, щата Орегон, миналата година е регистрирано първото намаляване на дървесната покривка, откакто е започнало воденето на статистика в тази област преди две десетилетия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments