Дарители се срещат в Париж, за да обсъдят как ще подпомогнат Украйна през зимата и бомбардировките

0
16
Украйна през зимата.

Десетки държави и международни организации предоставиха влиянието си и стотици милиони евро (долари) зад нов и спешен натиск във вторник, за да поддържат Украйна захранвана, нахранена, топла и способна тази зима, отговаряйки предизвикателно на продължителните руски въздушни бомбардировки, които потопиха милиони хора в студа и тъмнината чрез прицелване към критична инфраструктура, предава „Асошиейтед прес“.

Международната донорска конференция в Париж бързо натрупа обещания за финансова подкрепа и подкрепление в натура, за да помогне на обсаденото цивилно население на Украйна да оцелее при минусовите температури и дългите нощи през зимата. Обещанията на донорите за незабавна помощ за ремонт на разрушената от бомбите електропреносна мрежа и друга инфраструктура на Украйна също бяха придружени от международни обещания за дългосрочна подкрепа за страната и силно осъждане на опустошаването на цивилни цели от страна на Кремъл.

Френският президент Еманюел Макрон в реч, откриваща конференцията, описа бомбардировките на Москва срещу цивилни цели като военно престъпление. Той изрази мнение, че Кремъл атакува цивилната инфраструктура, защото войските му са претърпели неуспехи на бойните полета. Френският държавен глава подчерта:

„Намерението на Москва е да потопи украинския народ в отчаяние.“

Главният изпълнителен директор на Европейския съюз, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, коментира, че бомбардировките с ракети и дронове имат за цел да сломят украинския морал, но добави:

„Русия ще се провали.“

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който говори чрез видеовръзка, изтъкна, че 12 милиона украинци са засегнати от прекъсване на електрозахранването. В представянето на дълъг списък от незабавни нужди Зеленски твърди, че страната му се нуждае от генератори за електричество толкова спешно, колкото и от бронирани превозни средства и бронирани жилетки за своите войски.

Обещанията на донорите бързо надхвърлиха границата от 400 милиона евро, което се равнява на повече от 420 милиона щатски долара, съобщиха от кабинета на Макрон. Общата сума включва 125 милиона евро (131 милиона долара) помощ от домакина Франция.

Тъй като температурите се понижават и вали сняг, нуждите на Украйна са огромни и належащи. Последователните вълни от крилати ракети и експлодиращи дронове от октомври насам са унищожили около половината от енергийната инфраструктура на Украйна, казва правителството в Киев. В него се казва, че Русия се опитва да създаде нова вълна от бежанци към Европа. Русия твърди, че като нанася удари по гражданска инфраструктура, целта й е да отслаби способността на Украйна да се защитава.

В Украйна животът за мнозина се превръща в битка за оцеляване.

„В световен мащаб се нуждаем от всичко“, заяви Евген Каплин, който оглавява украинска хуманитарна група „Пролиска“, предоставяща печки, одеяла и друга помощ на регионите на първа линия и далеч от бойните полета. Той беше категоричен:

„С обстрела, ракетните удари и ударите по инфраструктурата не можем да кажем дали ще има газ утре, не можем да предвидим дали да купуваме газови печки или не.“

И заключи:

Всеки ден картината се променя.“

Срещата в Париж, на която присъстваха 46 държави и 24 международни организации, също така въведе система за координиране на международната помощ тази зима, така че донорите на оборудване и друга помощ да не се удвояват. Уеб-базирана платформа ще позволи на Украйна да изброи нуждите си от гражданска помощ и ще позволи на донорите да покажат какво ще предоставят в отговор.

Швеция беше сред първите нации, присъстващи на срещата, които обещаха повече помощ. Министърът на външната търговия Йохан Форсел обяви принос от 55 милиона евро (58 милиона щатски долара) за хуманитарна помощ и възстановяване на училища, болници и енергийна инфраструктура.

Тъй като зимата ни диша във врата, „трябва да направим каквото можем, за да помогнем за подобряване на условията в Украйна и също така да им помогнем да се преборят с руските нашественици“, подчерта той. Форсел добави:

„Ние сме тук за тях, колкото е необходимо.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments