ДАНС не знаела как издирван от Интерпол руснак е взел гражданство

0
125
Паспорт, България. Снимка: архив
Снимка: архив

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) не успя да представи логично обяснение пред вътрешната парламентарна комисия защо осъденият в САЩ руснак Сергей Адониев за банкови измами и пране на пари е бил български гражданин цели 10 години, пише в.“Сега“. Паспортът на Адониев бе отнет едва в средата на миналата година.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев твърди, че службите не са разбрали, че Адониев е осъден, въпреки че били проверили всички информационни системи през 2008 г. Агенцията също така не била научила, че Адониев е бил издирван от Интерпол още през 1995 г. „Проверката, която е правена, е от масивите на МВР. Те е следвало да вкарат информацията, получена от Интерпол„, оправда се с полицията Георгиев, цитиран от „Фокус“. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов се оправда, че натурализирането на Адониев не е по вина на МВР.

Руснакът бил предложен за български паспорт през 2008 г. от бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев за „особени заслуги“ – заради обещани инвестиции за 10 млн. лева във фирма в Пловдив, която щяла да бъде колцентър. Българско гражданство получила и съпругата на Адониев – Мария.

На въпрос на председателя на комисията Цветан Цветанов дали ще бъде отнето на гражданството на Адониева, защото тя продължава да пътува из ЕС, а като неин съпруг и той има това право, шефът на ДАНС е заявил, че няма правно основание да й се вземе паспортът.

Проверката за надеждност на кандидатите за български паспорти се прави основно от ДАНС. В началото на 2018 година неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ съобщи за руски олигарх, съден за измама в САЩ, който е получил българско гражданство. Фондът подава сигнал до ДАНС. След публикацията българските власти са се задействали и гражданството на Адониев е отнето.

По думите на Георгиев, ДАНС прави проверка след предложението на Мутафчиев и не открива нищо нередно, макар досието по делото му в САЩ, завършило с присъда през 1998 г., да е качено онлайн. Неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ намира публичната информация и пише за случая в началото на 2018 година.

По повод на течащата проверка на чужденците, получили българско гражданство през последните 5 г., Димитър Георгиев е съобщил, че са открити мними инвеститори, но те били били под 0.1% от проверяваните и ще им бъде отнето гражданството.

Сергей Адониев (долу, трети от дясно наляво). Снимка: Alchetron
Сергей Адониев (долу, трети от дясно наляво). Снимка: Alchetron

Кой е Сергей Адониев

Известен бизнесмен и филантроп в Русия и извън нея, Адониев притежава около 800 млн. долара по оценка от списание „Форбс“ през 2018 г. Същата година той беше официално обявен като спонсор на Ксения Собчак като кандидат за президент на Русия, както и като спонсор на популярния в Русия вестник „Новое время“.

Множество публикации и разследвания в руските медии свързват неговия телекомуникационен бизнес с директната протекция на президента Владимир Путин. Той е един от 30-те бизнесмени, канени в Кремъл от руския президент на важни дискусии за икономическата стратегия на Русия. Известен е и с производството на „руския отговор на iPhone“ – мобилния телефон Yotaphone.

Според информация на АКФ Адониев ще може да пребивава в ЕС и след отмяната на натурализацията, тъй като неговата съпруга и деца продължават да са с българско гражданство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments