ДАНС е в община Варна: Извършва се проверка на сделката за сметопочистването

0
87
Община Варна
Снимка: Възраждане

Служители на Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ са започнали проверка на сделката за сметопочистването и сметоизвозването във Варна. Причината – предстоящият избор на фирма, която да събира боклуците. Кметът Иван Портних потвърди за „NOVA“ за инспекцията.

„В действителност проверки има много в момента, всякакви. Всеки ден по много. Пак казвам няма и драма, защото депото е налично, има капацитет за години напред, т.е. за този период няма нищо, което да е притеснително от гледна точка на капацитета на общото ни регионално депо.“

На 26 май е изтекъл договорът с предната компания. Той е бил 10-годишен. Варненските власти уверяват, че няма проблем с отпадъците. Портних твърди, че според направени проучвания на пазара, новата цена за третиран тон боклук е много по-ниска от тази, която е била плащана към момента на фирмата изпълнител.

Предвижда се новият договор да бъде подписан утре. В случай, че това не се случи, ще бъде пусната нова обществена поръчка.

Портних увери, че няма опасност Варна да затъне в отпадъци, защото сега те се извозват директно в депото в село Въглен. Той уточни, че това не може да продължава дълго, защото има законови и европейски изисквания за сепариране на отпадъците.

Кметът на община Аксаково Атанас Стоилов добави, че капацитетът на въпросното депо е достатъчен за още 3 години напред. Той разкри, че предстои да бъде изградена и нова клетка.

Същевременно управителят на фирмата-собственик на завода за преработка на отпадъци в Езерово Емил Дичев е коментирал пред БТА, че не се е явила на обществената поръчка, обявена от община Варна, защото е имало поставени неизпълними условия.

Ако утре бъде постигнато споразумение, то ще влезе в сила до една година или до провеждането на избор за изпълнител за дейностите по предварително третиране на боклуци.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments