Дания прекратява разследването на експлозиите на Северен поток

0
24
Изтичането на газ от Северен поток 2
Изтичането на газ от Северен поток 2. Снимка: Forsvaret, Facebook

Днес властите в Дания заявиха, че приключва разследването си на взривовете на газопроводите „Северен поток“, транспортиращи газ от Русия до Германия през 2022 г., предава „Politico“.

„Въз основа на разследването властите могат да заключат, че е имало умишлен саботаж на газопроводите. В същото време се оценява, че няма необходимо основание за водене на наказателно производство в Дания“, пише датският всекидневник „Politiken“, цитирайки полицията в Копенхаген.

По-рано този месец Швеция обяви, че прекратява разследването си на мистериозните експлозии, които взривиха подводните тръбопроводи, след като заключи, че съдилищата на страната нямат юрисдикция по случая. Няколко държави бяха публично обвинени за експлозиите с различна степен на доказателства. Украйна заяви, че Русия стои зад атентата, а Полша също намекна, че Москва е отговорна, което Кремъл отрече.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече факта, че Дания е спряла разследването на експлозиите на газопроводите „Северен поток“, „близо до абсурд“, според руската държавна информационна агенция РИА Новости.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments