Даниел Смилов: Очаквам добри новини за Шенген!

0
34
Даниел Смилов
Даниел Смилов. Снимка: Facebook

Политологът Даниел Смилов коментира пред „БНР“, че ветото на президента Румен Радев за предоставяне на въоръжение с отпаднала необходимост на Украйна ще бъде преодоляно. Според него в случая въпросът е принципен, защото явно държавният глава има друга позиция за войната. Така неговата подкрепа за Украйна не била нееднозначна, а номинална, тоест изказвал някакви позиции, но действията му били в обратната посока. 

Що се отнася до поведението на Делян Пеевски Даниел Смилов е на мнение, че има разминаване между неговата реална тежест и претенциите за власт, които предявява. Причината е, че ДПС са важни с участието си в конституционното мнозинство и именно с техните гласове ще бъдат приети промените в основния закон на страната. По неговите думи те били от квотата на ГЕРБ в управляващото мнозинство. 

За Смилов сглобката щяла да издържи и след месец март, въпреки че има много нисък рейтинг. Причината е, че самите български граждани не желаели да има нови избори. Но отношенията вътре в управляващото мнозинство изтощавали участниците в него. Това се дължало предимно на факта, че ГЕРБ и ДПС искали да покажат, че без тях то няма как да съществува. 

Политологът очаквал добри новини преди Коледа, включително и по отношение на Шенген

Смилов е на мнение, че трябва да се подходи внимателно към промените в Конституцията. Причината е, че има няколко деликатни въпроса, като единият е разделянето на Висшия съдебен съвет /ВСС/ на два отделни органа и намаляването на дискрецията на президента при сформирането на служебно правителство. 

Що се отнася до твърденията, че „Демократична България“ може да напусне коалицията с „Продължаваме промяната“ и да се яви заедно с ГЕРБ на европейските избори догодина, според Смилов тези твърдения идват от кръгове в самия ГЕРБ. Затова и той счита, че такъв вариант по-скоро не е възможен

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments