Дания провежда референдум за участие в общата отбрана на ЕС

0
5
Мете Фредериксен
Мете Фредериксен. Снимка: Фейсбук

Днес датчаните гласуват на референдум дали да се откажат от решението, взето преди 30 години, а именно – страната им да не участва в общата отбранителна политика на Европейския съюз /ЕС/. Дания е единственият член на ЕС, който има т. нар. резерви за отбрана, но подобно на скандинавските си съседи Швеция и Финландия, тя взе решение да преразгледа политиката си в областта на сигурността и отбраната, след като Русия предприе инвазия в Украйна.

Проучванията на общественото мнение сочат, че датчаните подкрепят по-тесните европейски връзки в областта на отбраната и сигурността, а резултатът може да повлияе сериозно на военното бъдеще на нацията. Също така, в страната, която вече е част от отбранителния съюз на НАТО, се появи голямо объркване относно значението на вота, предава „BBC“.

Защо този референдум е важен?

Датските лидери твърдят, че ситуацията относно сигурността в региона се е променила и това налага Дания да работи в по-тясно сътрудничество с ЕС по въпросите, свързани с отбраната.

Вярвам с цялото си сърце, че трябва да гласуваме с „да“. В момент, когато трябва да се борим за сигурността в Европа, трябва да бъдем по-единни със съседите си.„, заяви министър-председателката Мете Фредериксен по време на телевизионен дебат, проведен в неделя.

В продължение на 30 години Дания не участваше в повечето европейски инициативи в областта на отбраната и сигурността. На практика датските високопоставени лица не са канени на срещи на върха, имат малко влияние на европейската сцена и не могат да участват или да финансират военни операции.

Понастоящем ЕС участва в няколко военни мисии и гласуването „за“ може да означава участие в поне две от тях – в Босна и Херцеговина и край бреговете на Сомалия. В крайна сметка финалното решение ще бъде взето от депутатите в датския парламент. Това би означавало присъединяване към Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и би отворило вратата към други организации, свързани със сигурността. Както Фредериксен отбеляза в навечерието на гласуването, понастоящем Дания не може да работи с европейските си съюзници по редица ключови проблеми, включително киберзаплахите.

Защо Дания се държи резервирано в ЕС?

Дания, която е член на ЕС от 1973 г., често се е въздържала от по-нататъшна интеграция. Резервите в областта на отбраната възникнаха, след като страната отхвърли Договора от Маастрихт от 1992 г. за по-тясна интеграция в ЕС. След като си осигуриха правото на отказ по отношение на правосъдието, вътрешните работи и еврото, датчаните приеха договора година по-късно.

По данни на мозъчния тръст Europa Дания е използвала възможността за отказ от участие в общата отбрана 235 пъти за 28 години, но през последните години тя се прилага много по-често. Това до голяма степен се дължи на нарастващия брой мерки, свързани със сигурността в Европа, особено след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Референдумите в Дания по въпроси, свързани с ЕС, често завършват с отрицателен отговор, като настоящият референдум е деветият досега. Датските граждани отхвърлиха въвеждането на еврото през 2000 г. и все още използват кроната като официална валута. Неотдавна, през 2015 г., референдумът за отпадане на правото на Дания да се отказва от съдебната система също завърши с „не“ поради опасения от загуба на суверенитет по отношение на имиграцията.

Настоящото гласуването приключва в 20:00 ч. днес, а резултатът се очаква преди полунощ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments