Далият положителен и отрицателен тест за COVID-19 Николай Николов: Отказвам да бъда включван в статистиките

0
1011
Николай Николов
Източник: Николай Николов, Facebook

На 23 юни различни медии разпространиха новината, че четирима членове на БСП в София са с положителни тестове за COVID-19. Сред тях беше и общинският

съветник Николай Николов. Пред репортер на Искра.бг той разказа как точно са протекли събитията и защо отказва да бъде включван в статистиките на Министерството на здравеопазването.

На събиране на Градския съвет на БСП на 15 юни, на който са присъствали около 50 души, двама от присъстващите не са се чувствали много добре. Янаки Стоилов си е направил тест за COVID-19, който е излязъл положителен, и са го поставили под домашно лечение. Положителна проба е дала и Милка Христова, която в петък (на 19 юни) е вдигнала висока температура и в събота е била хоспитализирана. Тогава се e съобщило и на всички присъствали на 15 юни да се явят в понеделник (22 юни) в градския съвет, където да бъдат тествани от мобилна лаборатория.

Николов разбрал, че е заразен от медиите на следващия ден. Инспектори от РЗИ му се обадили едва на 25 юни. Същият инспектор му е казал и че до два дни щели да го посетят в дома му, за да му направят втори тест, който да потвърди първия. На 12-тия ден (утре) щяло да му се направи трети тест, който да провери дали се е излекувал от вируса.

На 26 юни служител на РЗИ отишъл със „скафандър“ до дома му, но само за да му връчи предписанието за задължителна карантина, в сила до 5 юли. Обяснил му е, че нямало да го тества, защото бил само шофьор, а сега имало недостиг на хора и по-късно от РЗИ щели да се свържат с него отново.

Николов е разписал предписанията макар да не са му дали документ, удостоверяващ положителния резултат от пробата му. Обяснило му се е, че при нарушаване на карантината, по чл.355 от Наказателния кодекс във време на извънредно положение, може да бъде наказан с глоба до 5000 лева и до 5 години затвор.

Служители на РЗИ са били при родителите му, за да ги тестват като контактни лица, но отказали да отидат само три етажа по-надолу при Николов, за да му направят втория тест. Заявили, че това нямало как да се случи, защото общинският съветник не е бил подаден в системата.

Видео: Facebook

Представителят на БСП продължавал да няма симптоми и да се чувства чудесно. Тогава и започнал да снима видеа от тренировките си за социалните медии – за да покаже в какво състояние е човек, който се твърди, че е заразен с COVID-19.

Решил е да си направи тест от частна лаборатория, която е акредитирана от РЗИ. На 26 юни служители оттам дошли да му направят PCR-тест, като му взели проба от носа и гърлото, а не само от гърлото, както са направили от мобилната лаборатория на 22 юни. Кръвен тест така и никога не му е бил направен. На 30 юни резултатът от частната лаборатория излязъл отрицателен. По тази причина и Николов се съмнява в първия положителен тест, направен едва 4 дни по-рано.

Резултат за коронавирус
Снимка: Николай Николов

От разговори с народния представител Николай Цонков, който бе установен с положителна проба по същото време като Николов, общинският съветник е научил, че втора проба се е взела от депутата. Шеговито заяви, че вероятно „народните представители били с предимство“. От РЗИ са съобщили, че правенето на потвърдителен втори тест не било задължително. Цонков също е поискал документ, че е заразен с COVID-19, но са му казали да отиде сам да си го вземе. Остава въпросът как да се случи това, когато някой е поставен под карантина.

Никой от контактните лица на Николов не е дал положителна проба за вируса, нито е имал оплаквания. Сред тях са, освен родителите му, съотборниците му от баскетболния клуб и хора от фитнеса, който посещавал. Паника се е създала и сред близкия му кръг приятели, които веднага са се тествали, заедно със съпругите и децата си.

Николов каза, че се чувствал подразнен от създалата се „изкуствена паника“. Още когато са дошли от мобилната лаборатория да ги тестват се е чувствал като в цирка. Процедурата била такава, че налагала на всички да слязат на улицата, за да ги тестват. Събралите се над 50 души от БСП по този начин привлекли вниманието на живеещите в съседните блокове и скоро очите на десетки хора се взирали в тях от близките балкони. В началото в погледите им се четяло съжаление, но после то се превръщало в страх и притеснение. Това било, което най-много го изнервяло.

Утре Николов очаква от РЗИ да дойдат, за да му вземат „трета“ проба. Предвид неполучаването на писмен документ за резултата от тях, той не вижда какво би спряло здравните инспектори да му удължат карантината и да кажат, че е болен, дори и да не е. По тази причина и отказва да бъде включван в статистиката на здравните власти. Съмнява се, че тя се изготвя за да се усвоят държавни помощи и задава въпроса „колко трябва да бъдат заразените в България, за да се получат парите от международните организации?“

Той не разбира и защо при получаването по-рано на отрицателния тест от частната лаборатория не се е премахнала задължителното за него стоене у дома. Като подобен случай визира учителка от пернишка детска градина, чиято карантина е била отменена преждевременно от местното РЗИ след излязла негативна проба.

Стоенето вкъщи затруднявало и грижата за домашния му любимец – кученцето Чин Чин. Първоначално той е можел да го пуска само на терасата си, защото и на родителите му им е било забранено да излизат. С времето е създал необходимата организация, за да може приятелите му да разхождат кученцето поне вечер.

Куче Николай Николов
Източник: Николай Николов, Facebook
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments