Да спрем да бягаме. Да спрем паниката. Да погледнем напред.

0
123
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Авторът на написаното не претендира за оригиналност, всеобхватност и 100% възможност за изпълнение на предложените мерки. Сигурен е, че има хора, които ако мислят в тази посока, могат да предложат и много по-ефективни действия.

Разсъждаването трябва да е в посока различна от пълна карантина и разрушаване на икономиката. Това, което трябва да направим е да сложим фактите на масата, да слушаме истинските специалисти във всяка една засегната област и да спрем паниката. Тогава ще разберем, че ако действаме правилно, то можем да не жертваме повече от нужното.

Скъпи българи,

Изправени сме пред ново изпитание. Не е най-голямото досега в историята ни и със сигурност ще оцелеем и след него. Всеки от нас ще плати някаква цена. Със сигурност с оглед на действията, които предприемаме до момента, тя ще е по-висока отколкото е необходимо.

Приличаме на стадо животни, което бяга от хищници, оставайки след себе си стари, болни и ранени. За да станат плячка, да се спасят другите. Вече обаче няма накъде да се бяга – границите са затворени.

Знаете ли какво прави стадото, когато е обградено и няма къде да изтича? Прави кръг. Тогава вместо да изоставя, то защитава слабите, болните и старите, като ги поставя в средата на фигурата. Най-отвън остават най-силните. И тогава това стадо става непробиваемо.

Допуснахме някои грешки в мерките си досега. Да, и други ги допуснаха, но те не знаеха толкова за вируса, колкото знаем ние. Не е нужно да ги повтаряме. Не е нужно да плащаме по-висока цена отколкото е необходимо. Да спрем да бягаме след последствията, да погледнем в бъдещето, да се подготвим и да действаме. Да започнем да слушаме тези, които наистина знаят и могат.

Какво знаем до този момент?

Вирусът се разпространява лесно и бързо. Обхваща почти всички възрастови групи, но е смъртоносен само за някои – за старите хора, които често имат няколко съпътстващи и тежки заболявания.

Според статистиката до момента над 97% от починалите следствие на коронавирус са били над 60-годишна възраст. Повече от 97%! И само 0.8% са били под 50-годишна възраст. Това са 0.8%! Не ви ли се струва грешна тактиката ни до момента?

Според вирусолози ще бъдат заразени над 70% от населението. Повечето няма да го усетят, ще го прекарат като по-лека или по-тежка настинка. Само така всички ще изградят антитела. Вирусът ще спре да се разпространява и неговият пик ще мине.

Въпросът е един – колко хора ще починат? Мисля, че е ясно – колкото повече стари и болни хора се заразят. Първите заразени държави не знаеха тези факти, бяха изненадани и предприеха късни и грешни действия.

Чудете се защо толкова много хора умират в Италия?

Защото заразата вече беше в къщите им. Хората са болни без да знаят, тъй като както вече казахме при младите и силните симптомите не личат.

Тези хора се разхождат с маски по улиците, а после се прибират у дома при своите родители и ги заразяват. А може би те са си били заразени. При почти пълна блокада и карантина, Италия отчете най-висок брой загинали за 24 часа от началото на вируса. Значи нещо не е както трябва.

Трябва коренна промяна в стратегията, като не изключваме редица от предпазни мерки, които се взеха и досега.

Големият фокус за защита да се прехвърли върху хората над 60 години и върху това икономиката да не спира! Всички в рисковата възрастова група да бъдат поставени под карантина с минимални излизания навън, само при неотложна необходимост. От групата да бъдат изключени единствено хора, които могат да помогнат при лечението. Както и такива, които заемат високи държавни постове.

Държавата, общините, институциите, с помощта на домоуправителите, съседите и роднините да:

 • Направят карта със местоживеенето на всеки българин попадащ в тази група.
 • Отбележат – има ли роднини или съседи, които могат и желаят да се грижат за него. Там където няма такива, то да се намерят доброволци или службите да поемат грижата за тях.
 • Да се провери живеят ли възрастни хора с хронични заболявания с по-млади активни роднини. По възможност да се преместят в друго жилище. Ако нямат такова, то да им се предостави или да бъдат настанени в хотели, до преминаване на кризата. Настаняването ще се плаща от държавата.
 • Да бъдат отпуснати достатъчно средства, за да получават тези хора нужните им лекарства, храни и стоки от първа необходимост.
 • При тях да се ходи само след строга дезинфекция и с предпазни средства, които да ги защитават от заразяване.
 • Същите да излизат навън, но само със сертифицирани маски и очила, които да им бъдат предоставени от държавата.
 • Да се уреди въпросът с изписване на лекарства за хронични заболявания, така че същите да не се налага да ходят при лични лекари, а лекарствата им да бъдат носени у дома от хората поели грижа за тях.
 • Да се изготви психологически въпросник, който да бъде попълнен от засегнатите.

Каква е целта на въпросника?

Целта е да се установи какво най-много би ги измъчвало при една карантина и да бъде намалено това неудобство. Примерно – срещи с приятели. Могат да се организират такива, които да се състоят по график в пенсионерските клубове, които са предварително дезинфекцирани и вътре хората да бъдат поставяни на съответното разстояние един от друг.

Или разходки – ще им помогнат да се раздвижат, но на място където няма да имат близък контакт с други хора. Тук ще съдействат транспортните фирми, като отново държавата ще поеме разходите.

В болниците?

 • При съмнения за коронавирус, пациентът да бъде посещаван на място от екип със защитно облекло, а не да ходи при личния си лекар. При намирането на достатъчно основания от страна на екипа, човекът да бъде транспортиран до областното отделение.
 • Да се организират областни отделения, които да са само за пациенти със съмнения за коронавирус. Не както досега, да са заедно с други пациенти.
 • В тези отделения, да се спазват най-високите санитарни изисквания. На медицинския персонал да бъде предоставено пълно защитно облекло.
 • Въпросните отделения да разполагат с възможно най-добра вентилация, тъй като лошата такава и ниска хигиена, са основна предпоставка за разпространение на заразата.
 • Да има място за приемане на хора със съмнение за зараза. Диагностициране, ако трябва и хоспитализиране, което да продължи до окончателното становище – дали човек е заразен. Едва тогава болният да се премести в отделението със заразени.
 • Въпросните отделения да разполагат с възможно най-добра вентилация, тъй като лошата такава и ниска хигиена, са основна предпоставка за разпространение на заразата.
 • Респираторите са животоспасяващи за всякакви случаи. Те не могат да бъдат отделени за болните от коронавирус, защото това означава други болни или пострадали да бъдат лишени от тях и съответно да изгубят живота си. Общество не може да позволи хора с пари да диктуват кой да ползва респиратор и кой не!
 • За всяка област да бъде направен план за действие в случай на бум на заболелите. В него да се включи: медицински персонал, който може да бъде прехвърлен към специалното отделение, списък с доброволци, които са минали обучение, брой легла, които могат да бъдат заделени и т.н. На база на този списък да бъдат подготвени и заделени резервни предпазни средства, които при нужда да могат да се ползват веднага.
 • За всички лица, които работят в тези отделения да бъдат осигурени хотели, където служителите след работа да могат да се изкъпят, преоблекат и починат, преди да се приберат у дома. При въвеждането на планът за действие при бум на заболелите, най-вероятно повечето от тези хора няма и да се приберат в жилищата си.

Не е нужно да спираме и съсипваме икономиката

Положението в този отрасъл е достатъчно лошо. Да, ще трябва да забавим темпото, но може да е далеч от спирането му. Време е да осребрим своята стриктност, като държава, относно кредитната си политика.

Винаги сме били хвалени в това отношение, ред е Еврообщността да ни се отплати и да отпусне необходимите ни средства. Да не забравяме, че ние сме държавата с най-ниски заплати и бюджета, който е необходим за покриването на такива разходи, ще бъде най-малък в целия Европейски съюз (ЕС).

Мерки при икономиката:

 • Държавата трябва да наложи таван на цените на ключови стоки. Противното е абсолютно престъпление.
 • При 21 долара за барел, е крайно време да бъде поставен въпросът за цените на горивата. Те са с основна част от цените на много продукти, а високите им стойности са немислими към момента.
 • Всички мерки за стимулиране на фирмите да задържат персонал, да бъдат авансови. Т.е. на всеки подал заявление от засегнатите сектори, веднага да бъдат поемани не само 60% от заплатите, но и осигуровките. И това да продължи до 1 месец след приключване на кризата.
 • Да се преорганизират предприятия, така че да произвеждат дефицитни стоки – маски, спирт, облекла, ръкавици, медицински легла, вентилации и други. Все още не сме чули нито един производител на алкохол например, да се е включил в решаване на проблема с дефицита на спирт.
 • Да се реши в най-кратък срок въпросът с връщането на пари от договореното поевтиняване на цената на природния газ със задна дата. Да се въведат актуални продажни цени към фирмите на същия, за да могат те да намалят производствените си разходи.
 • Много от фирмите транспортиращи пътници са спрели дейността и някои от тях са заплашени от фалит. Те могат да помагат при превоза на екипи по домовете, възрастни хора към мястото им за разходка или среща, разнос на храна и лекарства, превоз на медицински работници и доброволци. За това да им се заплаща от държавата, като по този начин могат да помагат на обществото със справяне с кризата и могат да работят и оцелеят по време на извънредното положение.
 • Да се въведат ограничения при пътуването в обществен транспорт. В автобусите и градски и междуградски такива, да се допускат максимален брой пътници. По същия начин и в купетата на влаковете. Във влаковете да се засили полицейското присъствие.
 • Да се задължат всички излизащи навън да носят маски. Иначе да бъдат наказвани. Съответно маските да са част от продуктите с таван на цените. Постигайки добрата изолация на рисковото население, тогава можем да спрем да ги носим. Ще бъдат слагани само от хората, които посещават възрастните.
 • Да се спрат лицата, които ровят по казани и кошове.
 • Държавата да отдели средства за заплащане на доброволците, така че съкратените заради кризата, ако решат да се запишат като такива, да получават и пари. Това няма да прекратява получаването на обезщетението за безработица.
 • Да се отделят средства за близки безработни или безработни родители, които могат да гледат децата, докато родителите работят. Тези плащания да не спират онези, които са за обезщетение за безработица.
 • Да отпадне ограничението да си осигуряван най-малко 12 от последните 18 месеца за получаване на обезщетение за безработица. Такива лица да получат право на обезщетение за срок от 3 месеца.
 • Да се ревизират и затегнат всички мерки за контрол по сухопътните и морски граници. Не може само да парадираме с такива, а реално да не ги изпълняваме. Така или иначе дори и силно намален, поток от хора ще има, поради различните доставки и търговия, които ще трябва да се осъществяват.
 • Да се отложат всички плащания по кредити и главници за срок от 3 месеца, а след това по срочните кредитни продукти този срок да бъде добавен към общия такъв на кредита. При текущите кредитни задължения, като кредитни карти, задълженията да бъдат разсрочени за 12 месеца. Тези ограничения да важат и за небанковите кредитни институции и лизингови компании. При необходимост сроковете да бъдат удължени.
 • Да бъдат предвидени облекчени процедури за погребения. Цените на услугите и стоките в този отрасъл да бъдат определени от държавата и замразени за определен  период от време.
 • На всички държавни и общински служители, част от заплатите им да бъдат трансформиране във ваучери за почивка в България. Реално в този сектор съкращения няма, а същевременно ще се подпомогне и туризмът.

Икономиката не трябва да спира. Спекулата трябва да бъде прекратена. Монополите трябва да отстъпят.

Време е държавата и институциите да влязат в основните си функции, поради които са възникнали – да защитават своите граждани. Няма държава без народ. Народът е държавата.

Продължавайки досегашните действията балансът в обществения договор между хора и институции е на път да бъде тотално разрушен. Последствията от това ще бъдат много по-големи от щетите, които може да донесе вирусът.

Врагът е тук, но ние го правим по-страшен отколкото е.

Да спрем да бягаме. Заедно можем много. Да погледнем напред!

Източник: Пламен Янев

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от