Да си спомним за Димитър Симеонов – човекът дал много на българската музика

0
15
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

На днешната дата през 1932-ра година е роден Димитър Симеонов – български саксофонист, цигулар, диригент, композитор, аранжор, първият преподавател по саксофон в Консерваторията и автор на редица учебни помагала.

Той е по-известен с прякора си „Мончо“. Неговата майка е световноизвестната българска цигуларка Недялка Симеонова. Баща му е пианистът Георги Димитров.

Димитър е основател на оркестър „София“, където е диригент над 20 години. Също така свири в многобройни нашумели за времето си формации. Работи не само в България, а и в Ливан и Сирия. От 1984 г. става главен художествен ръководител на група „Сребърни звезди“ от естрада на армията.

За 40 години творческа дейност има над 3000 концерта из цяла Европа. Редовен участник е в „Златният Орфей“ и „Мелодия на годината“. Автор е на редица композиции, включително на пиесите Фантазия за камерен оркестър, сопран саксофон, флейта и пиано.

Той е сред малкото оцелели в самолетната катастрофа през 1971-ва година, когато умира певицата Паша Христова.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от