Да потърсим ли нов кредит за погасяване на старите – мнението на експертите

0
114
Пари, жилище, ипотека, кредит
Пари. Снимка: Pixabay

Да потърсим ли нов кредит за погасяване на старите? Този въпрос е особено актуален в разгара на кризата, предизвикана от COVID-19. Според кредитния специалист Тихомир Тошев не трябва да прибягваме до нов заем, за да погасяваме свои вече съществуващи задължения. Той счита, че това не е добро решение. Освен това ако искаме да договорим нова отсрочка на своите кредити, трябва да сме наясно, че след това те ще се оскъпят. За потребителските кредити вноските ще се вдигнат с между 5 и 20 лева на месец, а за ипотечните – с между 20 и 50 лева месечно, съобщи Тошев пред „БНР“.

Възможността за отсрочване на заемите изтече в края на месец март. Според последните данни на Българската народна банка, които са към края на февруари, домакинствата са отложили плащанията си по кредити на стойност 1,82 милиарда лева.

Тези, които са отсрочили своите заеми в последния момент, ще трябва да започнат да ги плащат в края на декември. Останалите имат различен период, но при всички положения плащанията ще тръгнат отново в рамките на тази календарна година.

Макар възможността за отсрочване официално да е изтекла банките са готови с предложения към своите клиенти, които все още изпитват затруднения. На техните официалните страници в интернет правила не са публикувани, но ако се свържете с финансовата институция ще разберете, че възможности за отлагане все още има.

Експертите съветват ако продължавате да изпитвате затруднения, да предупредите максимално рано вашата банка, а не да чакате да дойде падежът за плащане по вашия заем. Така ако трябва да започнете да внасяте суми през май, трябва да се свържете с банката незабавно.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments