Да посрещнем енергията на бъдещето с “Дни на водородната електромобилност в България”

0
65
Дни на водородната мобилност
Дни на водородната мобилност. Снимка: Организаторите

Водородът е енергията на бъдещето, но водородните технологии вече са част от настоящето! В това ще могат да се уверят гостите на събитието “Дни на водородната електромобилност в България”, което ще се проведе от 16 до 26 юни в три български града. То е част от европейската кампания за популяризиране на водородните технологии в транспорта в Централна и Източна Европа.

От 16 до 26 юни 2024 г. по улиците на София, Пазарджик и Стара Загора ще премине демонстрационен водороден електрически автобус Toyota Caetano и първата водородна електрическа кола в България – Hyundai NEXO.

Официалното откриване на “Дните на водородната електромобилност” ще се състои в София на 17 юни от 11:30 часа на площад “Александър I”. Гостите на събитието ще могат да изпитат от първа ръка уникалните предимства на водородните автобуси, които освен по-голямото удобство при возене, могат да се похвалят с нулеви емисии и пробег от 350 км само с 10-минутно зареждане от първата в региона преносима водородна зарядна станция.

Гражданите и гостите на София ще могат да се возят на водородния автобус от 19.06 до 21.06 от 12:00 до 20:00 часа по маршрута на тролейбусна линия 9. Автобусът ще премине и през Пазарджик на 21 юни, където ще бъде на разположение на любопитните пред сградата на общината от 12:30 часа. След това роудшоуто ще се отправи към Стара Загора, където гражданите ще имат възможност да се качат на водородния автобус на 26.06 по маршрута на автобусна линия номер 20.

Събитието се организира от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия /BGH2A/, с финансовата подкрепа на Съвместно предприятие „Чист водород“ и по проекти JIVE 1 и 2 за 300 нови автобуса с горивни клетки с нулеви емисии и изграждане на свързваща инфраструктура за зареждане в 6 държави-членки на Европейския съюз.

От ноември 2022 г. до май 2023 г. първото и второто роудшоу посетиха 12 страни от Централна и Източна Европа, където исторически използването на превозни средства, задвижвани с водород, в обществения транспорт е значително по-малко, отколкото в Западна Европа. През 2022 г. автобусът Toyota Caetano измина 1641 км през пет държави (Словения, Хърватия, Чехия, Словакия и Унгария), а през 2023 г. 1 450 км през четири държави (Полша, Литва, Латвия и Естония). Третото JIVE Hydrogen Bus Roadshow има за цел да представи водородните превозни средства в България, Румъния, Гърция и Босна и Херцеговина.

Предишните инициативи имаха силно въздействие, като почти всички участващи градове обявиха официален интерес към внедряването на автобуси с водородни горивни клетки след роудшоуто. В същото време гражданите непосредствено се запознаха с технологията и ползите от нея.

„Изграждането на силно доверие и партньорства между българските общини, политици, изследователи и индустрията е от решаващо значение за създаването на амбициозен план за стартиране на Водородната пътна карта с пилотни проекти за чист градски транспорт“, заявяват Дария Владикова и Благой Бургин, националните координатори на проекта.

„Нашата мисия в Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия е да насърчим продуктивното сътрудничество между науката, индустрията и политиците. Тези партньорства са ключът към разбирането и възприемането на водородната технология като начин за декарбонизиране на икономиката, подобряване на качество на живот и постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г.”

Събитието “Дни на водородната електромобилност” включва техническа поддръжка с обучение, предоставено на местните шофьори, които управляват водородния автобус Toyota Caetano.

Специален форум в Стара Загора на 25 юни ще постави акцент върху транспортния сектор като отличен пример за напредъка във водородните технологии. Представители на Clean Hydrogen Partnership, Hydrogen Europe, UITP, Caetano, Messer, H2LV, Toyota, Hydrogenera, Ballard, Worthington и други компании ще се срещнат с представители на българските национални и местни власти, експерти и енергийни асоциации.

Британски всекидневник: Бургас, Несебър и „Слънчев бряг“ – европейски бюджетни дестинации с красиви плажове

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments