Д-р Сергей Иванов: Няма диня с ацетон, това е просто тип ферментация

0
87
Д-р Сергей Иванов
Д-р Сергей Иванов. Снимка: Скрийншот от видео на "NOVA"

„Нека уточня, че няма ацетон в динята, а най-вероятно е развален продукт. Много често развалените продукти миришат по странен начин. На вкиснато много често. Миризмата на ацетон е просто тип ферментация. Със същия успех може да мирише на спирт, на парфюм или на нещо подобно.“

Това заяви молекулярният биолог и вирусолог от „Активни потребители” д-р Сергей Иванов, който пред „NOVA“ коментира вчерашния сигнал до Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ за диня с миризма на ацетон.

Той посъветва потребителите на първо място да не купуват плодове и зеленчуци, които имат лош или необичаен мирис

Д-р Иванов напомни, че при покупката на плодове извън техния сезон е много вероятно те да са третирани с химикали за ускоряване на тяхното узряване. Такава практика има в Турция, а препаратите, които се използват там, не са разрешени в Европейския съюз. Според него при случая с динята все пак най-вероятно става дума за развален плод

Специалистът изрази съмнение, че проверката на БАБХ ще установи нещо конкретно, тъй като бактериите при ферментация са доста нехарактерни и най-вероятно няма да бъдат отчетени в резултата. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments