Д-р Петър Стоев: Високата цена на биполярното разстройство се плаща от заболелите, близките им и обществото

0
523
Биполярно разстройство
Снимка: Pixabay

Биполярното афективно разстройство (БАР) засяга поне 1 на 100 възрастни в някакъв етап от техния живот, а най-очевидният симптом са крайните промени в настроението. Страдащият има периоди с прилив на огромна енергия и въодушевление, които могат да се задържат от няколко дни до месеци. В други моменти обаче те изпадат в дълбоки депресии. Има и случаи състоянията да са смесени едно с друго.

През последните години все повече се говори за биполярното афективно разстройство и от Искра.бг потърсихме специалист, който да сподели малко повече за заболяването. Д-р Петър Стоев работи в Центъра за психично здраве в Бургас. Той сподели с какво се характеризира заболяването, какви са причините за неговото възникване и какво трябва да се направи при появата на първите симптоми.

Защо интересът към БАР е неизменно висок?

Заболяването е било забелязано и описано още в периода на най-ранната история. Съществуват много писмени източници, в които са споменати хора (понякога и значими за времето си личности), страдащи от това разстройство. Както лекарите, така и лаиците са били впечатлени от динамичната, неочаквана смяна на едни симптоми с други (често напълно противоположни) и са се опитвали, в зависимост от нивото на тогавашното познание, да дадат логично обяснение на феномена.

Какво е социалното значение на БАР?

Социалното значение на заболяването се определя не само от разноските за лечение, но и от високата цена, заплащана от заболелите, техните близки и обществото. Освен, че е изтощително за пациента, БАР влошава отношенията му с околните, рязко снижава качеството му на живот и в крайна сметка може да доведе до самоубийство.

Защо понякога заболяването се „пропуска“?

Колебанията в настроението са познати на повечето хора и не се смятат за нещо необичайно. Навярно, това е и една от причините, поради която диагностиката на заболяването често се забавя. Понякога, границата между здравите хора и тези, страдащи от БАР е трудно забележима за неспециалиста.

Биполярно разстройство
Снимка: Pixabay

С какво се характеризира биполярното разстройство?

Най-общо казано, усещанията на хората, заболели от БАР се колебаят между двата полюса – от екстремалния максимум до екстремалния минимум. Периодите на „максимум“ са известни като „манийни епизоди“, а тези на „минимум“ се диагностицират като „депресивни епизоди“.

Кой от двата пола е по-често засегнат от БАР?

Жените боледуват по-често от БАР, отколкото мъжете. Няма точно обяснение защо.

В коя възраст се отключва най-често БАР?

„Дебютът“ на заболяването може да бъде във всяка възраст. Все пак най-често се среща в края на юношеството и в млада възраст.

Каква е причината за възникването на БАР?

Независимо от големия брой изследвани пациенти с БАР, точната причина за възникване на заболяването е засега неизвестна. Доказано е, че страданието е свързано с биохимичен дисбаланс в главния мозък (най-често в обмяната на серотонин).

Биполярно разстройство
Снимка: Pixabay

Известни ли са отключващи фактори за заболяването?

Да. Като такива са сочени жизнени ситуации, свързани с тежък стрес и травми.

Съществува ли генетична (наследствена) предразположеност към заболяването?

Ако някой от Вашите родственици страда от БАР, съществува теоретичен риск Вие също да отключите заболяването. На практика, само една относително малка част от наследствено обременените развиват БАР в някакъв етап от живота. Колкото по-далечна е родствената връзка, толкова по-малък е и рискът от развитие на заболяването и обратно.

Как се проявява БАР?

Както бе споменато по-горе, най-характерната особеност на БАР е редуването на епизоди с приповдитнато настроение (мания), с епизоди на потиснато настроение (депресия). Епизодите от двата вида се редуват в различна последователност, с различна продължителност и различна степен на изразеност на симптомите. Най-често епизодите на мания и депресия са разделени помежду си от т. нар. светъл период (ремисия), по време на който пациентите са свободни от симптоми (пълно възстановяване), или страдат от симптоми, изразени в лека степен (частично възстановяване). В някои случаи епизодите на мания и депресия се сменят бързо един с друг, като ремисиите са кратки, или изобщо не се наблюдават ремисии, поради директното превключване на едно състояние в друго. Продължителността на отделните епизоди е различна и варира от дни до месеци.

Възможни са състояния, при които и двата вида симптоми (тези на мания и депресия се проявяват едновременно – тогава говорим за „смесени епизоди“, преживявани тежко от пациентите.

Биполярно разстройство
Снимка: Pixabay

Кои са най-лесно разпознаваемите симптоми при маниен и депресивен епизод?

Маниен епизод:

 1. Изпитвате небивал душевен подем, еуфория и чувство за щастие в течение на дълги (дни, седмици, месеци) периоди.
 2. Потребността Ви от сън е намаляла драстично – може да не спите с дни или се задоволявате с два – три часа сън в денонощието.
 3. Говорите бързо, околните се оплакват, че не могат да Ви разберат, трудно формулирате мислите си.
 4. Действате импулсивно, без да мислите.
 5. Лесно се разсейвате и „скачате“ от една тема на друга (и от едно занимание към друго). Чувствително е занижена продуктивността Ви.
 6. Ставате прекалено самоуверен, надценявате способностите си.
 7. Демонстрирате непривично за Вас рисково поведение: харчите с лека ръка големи суми пари, пазарите „бясно“ неща, от които очевидно нямате нужда, създавате бързо нови контакти, впускате се в съмнителни бизнес – начинания.

Депресивен епизод:

 1. Преживявате продължителни (дни, седмици, месеци) периоди на немотивирана скръб и чувство на безнадежност.
 2. Затваряте се в себе си и ограничавате контактите си с близки и познати.
 3. Губите интереси към любими до момента занимания, без да имате нови интереси.
 4. Апетитът Ви е променен: рязко занижен, или обратното – не сте в състояние да контролирате храненето си.
 5. Редовно изпитвате умора, или чувство за липса на енергия.
 6. Възникват проблеми с паметта, способността за концентрация, трудно вземате решения.
 7. Понякога мислите за самоубийство. Минава Ви през ум, че живота е безсмислен.

Какво да предприемете, ако подозирате, че страдате от БАР?

Първа стъпка: посещение при личния лекар. Той ще Ви предложи комплекс от изследвания (кръв, урина, хормони на щитовидната жлеза), които ще помогнат да бъде изключен соматичен проблем. Много често един хормонален дисбаланс (диабет, повишена или занижена функция на щитовидната жлеза) води до симптоми, сходни с тези при БАР.

Втора стъпка: посещение при специалист – психиатър, който, след щателно проведено интервю ще постави диагнозата и ще Ви предложи схема на лечение.

Какво е лечението при БАР?

Обикновено се комбинира медикаментозна терапия с поведенческа терапия.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от