Д-р Господинов сподели пред Искра.бг: Как да пазим сърцето си здраво по време на грип

2
4800
Д-р Диян Господинов
Д-р Диян Господинов. Снимка: Д-р Диян Господинов, Фейсбук

Зимният сезон носи със себе си много предизвикателства, особено по отношение на сърдечното здраве на хората. Честотата на сърдечните заболявания се увеличава през студения период, като този феномен се обяснява с редица фактори.

В тази статия ще разгледаме влиянието на зимата върху сърдечното здраве и как можем да се предпазим от негативните ефекти. За факторите, влияещи на сърцето през зимата, разговаряхме с кардиолога д-р Диян Господинов, началник на Интензивен кардиологичен сектор в голяма многопрофилна болница в Бургас. Той ги посочи пред Искра.бг:

Инфекции и грип: Зимата е сезонът на грипните вируси и други респираторни инфекции. Тези инфекции могат да увеличат риска от сърдечни инциденти, като инфаркт и инсулт, особено при хора със сърдечни проблеми. Вирусите могат да увредят кръвоносните съдове и да дестабилизират атеросклеротичните плаки.
Ниските температури: Студеното време може да доведе до свиване на коронарните артерии и повишено съдово съпротивление, което затруднява работата на сърцето и увеличава риска за него.
Увеличение на кръвното налягане: Студът и стесняването на кръвоносните съдове могат да доведат до повишаване на кръвното налягане, особено при хора с хипертония и сърдечни заболявания.
Предсърдно мъждене: Студеното време активира симпатиковата нервна система, което може да увеличи риска от предсърдно мъждене.
Хормонални промени: Сезонните колебания в нивата на хормоните, като адреналин, норадреналин, алдостерон и хормоните на щитовидната жлеза, могат да повлияят на сърдечното здраве, особено при хора със сърдечни проблеми.
Липса на физическа активност и депресия: Зимата може да намали мотивацията за физическа активност и да предизвика депресия, което също може да повлияе на сърдечното здраве.

Д-р Диян Господинов посочи важни превенция при сърдечните заболявания през зимата:

Редовни ваксинации: Ваксините срещу грипа могат да помогнат за предотвратяване на респираторни инфекции и свързаните с тях сърдечни рискове.
Подходяща хигиена: Правилната хигиена, като често миене на ръцете и избягване на близък контакт с инфектирани хора, може да намали риска от инфекции.
Поддръжка на топлина: Носете подходяща облека, за да предотвратите преохлаждане и осигурете топло в дома си.
Редовен лекарски контрол: Хората със сърдечни проблеми следва да продължат да следват лечението си и да се консултират със своя лекар за подходящи мерки по време на зимата.
Здравословен начин на живот: Запазването на здравословен начин на живот, включително редовна физическа активност и здравословно хранене, може да помогне за поддържане на сърдечното здраве.

Зимата може да окаже значително въздействие върху сърдечното здраве на хората поради няколко фактора. Редовната ваксинация, подходяща хигиена и поддръжка на достатъчно топлина могат да помогнат за предпазване от инфекции и други рискове. Здравословният начин на живот остава ключов фактор за поддържане на сърдечното здраве през зимата и през цялата година. Пациентите със сърдечни заболявания трябва да се консултират със своя лекар за индивидуални съвети.

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Г. Тодоров
Г. Тодоров
5 месеци по-рано

Прекрасен млад лекар!
Благодаря Ви.

Стоянка Петрова
Стоянка Петрова
5 месеци по-рано

Страхотен млад лекар. Много съм доволна от прегледа при него!