Д-р Елкин е единият от двамата лекари, попаднали случайно на катастрофата на АМ „Тракия“ и помогнали без да се замислят

4
11022
Д-р Антон Елкин
Д-р Антон Елкин. Снимка: Болница "Тракия"

Съдовият хирург от Болница „Тракия“ д-р Антон Елкин е сред първите хора, оказали медицинска помощ на пострадалите деца и възрастни при автобусната катастрофа на АМ „Тракия“ край Стара Загора, която възникна около 20:00 часа снощи. По думите му заедно с него в първоначалния преглед на ранените се е включил и втори лекар, млад мъж, когото обаче не познава.

Д-р Елкин не е видял самата катастрофа, но е пристигнал в първите минути, след като хората са започнали да излизат от преобърнатия автобус с помощта на пожарникарите. Той и колегата му създали бърза организация, за да прегледат пострадалите и преценят кой е по-тежко пострадал и трябва да бъде транспортиран с приоритет до болница и кои от пасажерите са с по-леки травми. Импровизираният триаж на пътя е помогнал много за бързата оценка на физическото състояние на пострадалите още преди пристигането на първите екипи на „Спешна помощ“.

„Не съм извършил никакво геройство, всеки лекар на мое място би постъпил така“, коментира д-р Елкин.

Според него на мястото на катастрофата имало много други хора, които са помогнали повече. Според огнеборците от екипа обаче „този лекар изигра изключително важна роля, защото създаде истинска организация в една много сложна ситуация на пътя“.

В бързината така и не успели да го попитат за името му. Днес обаче стана ясно, че това е именно д-р Елкин, който се връщал със семейството си от българското Черноморие, където почивали през уикенда. Той потвърди, че прегледът на терена на катастрофата е констатирал по-тежки травми при две от децата и при двамата възрастни, на които е била оказана първа помощ приоритетно и са били транспортирани до болницата с първите линейки. Екипът на Болница „Тракия“ поздравява д-р Елкин за достойната постъпка.

Абониране
Известие от
guest
4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Анка Илиева
Анка Илиева
1 месец по-рано

Господ здраве да му дава за да помага на хората дълги години!Лекар и човек до мозъка на костите си.

Цветан. Владимиров
Цветан. Владимиров
1 месец по-рано

Достоен и отговорен лекар

БЪДЕТЕ ЗДРАВ И БЛАГОСЛОВЕН!БРАВО!
БЪДЕТЕ ЗДРАВ И БЛАГОСЛОВЕН!БРАВО!
1 месец по-рано

Фатмегюл Махмудова

Тодорка Маркова
Тодорка Маркова
1 месец по-рано

Респект към постъпката му.