Д-р Джендов: В България е нужна болница с протонен ускорител за онкоболни деца

0
270
Протонен ускорител
Протонен ускорител. Снимка: Скийншот от видео

Протонната терапия е много точна и много по-малко инвазивна форма на лечение на рак. Протоните са субатомни частици с положителен заряд, които могат да бъдат манипулирани и контролирани за спиране и предаване на радиация директно на тумор, пътувайки не по-далеч от външната туморна стена. Това е особено полезно за онези, които са уязвими от радиация или са получили предишна такава към или непосредствено до съседната зона, която трябва да се третира.

По темата за ползите при лечение с протонен ускорител от Искра.бг разговаряхме с д-р Веселин Джендов. Той е хирург, почетен член на научното дружество по клетъчна биология, експерт към Римския университет „Сапиенца“ по европейска програма – за радон и фини прахови частици и връзката им с рака и болестите на белия дроб. Според него е несериозно в Бургас да се направи детска болница, която да обслужва Бургаски, Ямболски и Сливенски окръг, без да има протонен ускорител, тъй като вече има утвърдени детски клиники в Старозагорския и Варненския регион.

„Никъде няма отделение по „Детска онкология“. В България е нужна детска болница с протонен ускорител за онкоболни деца. Комплексната специализирана помощ за най-малките пациенти е сериозен проблем. Затова сега имаме един изключителен шанс за изграждането на детско здравно заведение в Бургас с възможност да е оборудвано с протонен ускорител за лечение на онкоболни деца“, посочи медикът. Той обясни ползите от апарата:

„За солидни тумори – в мозъка, в окото, в гръбнака, няма друго по-безопасно лечение. Почти цялата енергия от облъчването с протонния ускорител се отправя към тумора. Това е радиологична апаратура, която облъчва с поток от ускорени протони, които отдават почти цялата енергия, където е фокусиран този лъч без да уврежда. Децата са много по-малко толерантни към страничните повреди от облъчване. С този протонен ускорител могат да бъдат лекувани деца от цялата страна. Един апарат в Бургас ще поеме България, Гърция, Македония, Албания, Сърбия и т.н. Това е от огромна полза за българското здравеопазване.“

Д-р Джендов предложи с протонен ускорител да се оборудва новият медицински факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, тъй като там се обучават специалисти в различни области

„Близо 20 милиона струва апаратът, но дали са посилни за едно лечебно заведение, не мога да кажа. Финансирането му обаче може да се намери по европейски програми“, предложи експертът.

Медикът изказа благодарности на Областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова и на бургаския кмет Димитър Николов, че са подкрепили създаването на протонен център в Бургас. По думите му всичко зависи от Общинския съвет в града дали в бъдещата бургаска детска болница да е оборудвана с протопен ускорител. Той подчерта, че има доста подробен план за реализацията на този проект.

Припомняме ви, че областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова изрази желанието си в писмо до здравния министър първия протонен ускорител в страната да бъде в Бургас. Тя отчита, че ако това стане онкологично болни деца от цялата страна ще бъдат лекувани чрез модерното медицинско съоръжение, което е предпоставка превръщането на морския град в съвременен здравен център в областта на детската онкология.

Засега в света на протонното лечение най-развито е приложението при тумори на централната нервна система. В този момент в тази област на онкологията лъчевата терапия е с много широко приложение – като самостоятелен етап в лечението, като следоперационна терапия, в комбинация с химиотерапия, с радикална или палиативна цел.

Протонната терапия увеличава многократно възможностите за пълно унищожение на туморите в централната нервна система /ЦНС/, при която се достига до над 90% пълно излекуване, тоест близо до пълното унищожение на тумора в тялото. Подобно съоръжение има само на 25 места в Европа, ако се изгради в България, ще е първото на Балканския полуостров.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments