Д-р Брънзалов: Изявата на министъра на здравеопазването беше грешка

0
85
Д-р Николай Брънзалов
Д-р Николай Брънзалов. Снимка: Facebook

Изявата на здравния министър беше грешка – той трябваше или да си подаде оставката, или не трябваше да споделя това, а да изчака ротацията и евентуално да освободи поста. Това коментира заместник-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов за „БНР“ във връзка с изказването на министъра, че ще се оттегли след ротацията. Според него слабо вероятно е това да доведе до сътресения при преговорите по Националния рамков договор /НРД/, които според него в момента вървят гладко.

От Съюза искат 25% ръст на клиничните пътеки, защото досега в цената не влизаше тази на труда на лекарите, изтъкна д-р Брънзалов. По думите му именно те настояват и до голяма степен да се повиши процентът на еднодневните пътеки и процедурите – дейности, които ще могат да се вършат и в извънболничната медицинска помощ. Така ще се получи ресурс, който може да доведе до повишение на клиничните пътеки и то не само с 25%, а и с повече, прогнозира експертът.

Болничният престой е скъпа дейност, заяви д-р Брънзалов и обясни, че един ден престой може да излезе в пъти по-скъп от този в луксозен хотел. Той смята, че това трябва да бъде прецизирано, така че да бъде освободен ресурс и на второ място – болните да получават по-адекватна и бърза грижа. Според него за период от 24 часа в сериозна болница могат да бъдат свършени много манипулации и след това пациентът да се прибере или да се пренасочи към заведение за рехабилитация.

„След като една клинична пътека към момента е 3-дневна, а работата може да се свърши за 24 часа – защо един пациент трябва да седи там 3 дни“, пита риторично той, допълвайки: „За 6,5 млн. население имаме 2 млн. и повече хоспитализации. Не мисля, че това трябва да продължава по този начин. Имаме много хоспитализации в България. /…/ Много често у нас се налага хоспитализация с цел диагностика“.

Бюджетът е най-висок, тъй като се определя от увеличението на минималното възнаграждение, инфлацията и така нататък, коментира още експертът по повод бюджета за здравеопазване. Според него не заделяме достатъчен ресурс за превенция и допълни, че в страната ни има достатъчно специалисти.

За да има нови лечебни заведения, трябва да се направи реална здравна карта на страната и да се откриват там, където е нужно, заключи д-р Брънзалов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments