Център за изследване на демокрацията: Корупцията в България e най-високото си ниво за последните 20 години

0
121
Корупция
Корупция. Снимка: Wikimedia Commons

Корупцията в България бележи най-високото си ниво за последните две десетилетия. Това твърди в свое изследване Центърът за изследване на демокрацията и Фондация „Конрад Аденауер“.

Те са провели проучване сред граждани, 35% от които твърдят, че през миналата година им е бил поискан подкуп. 30% от тях признават, че са участвали в корупционни сделки – стойности, сравними единствено с нивата на корупция през 1999 година. 

Руслан Стефанов, който е програмен директор на Център за изследване на демокрацията може да се говори за „завладяна държава“, което разкритията за пореден път показват. По думите му пред „БНТ“ резултатите са изключително притеснителни.

„Ние показваме реалния процент на жертви на корупцията. Всички знаем, че корупцията е престъпление, в което и двете страни подлежат на криминално преследване – за да го признаеш, това означава, че твърде вероятно е да се чувстваш твърде безнаказан. И е твърде вероятно нивата да са по-високи“. 

По думите му много притеснителна е и липсата на институционална реакция и невъзможността на България да може да гарантира адекватна стратегическа и икономическа сигурност на себе си и на Европа. Той даде пример с редица неразкрити случаи, които показват неспособност да се разкрият. 

Руслан Стефанов припомни, че административната корупция не е толкова притеснителна, тъй като такива данни има и за други европейски страни. Много по-сериозен е проблемът, когато той е на най-високо ниво, както последните събития показаха – в Агенция „Митници“ и при главния секретар на МВР. 

Най-новият анализ на Центъра, озаглавен „Завладяната държава: В търсене на антикорупционни резултати“ дава сравнителна перспектива на равнищата на корупция в България през последните 25 години с акцент върху нарастващата в глобален и национален мащаб стратегическа корупция и неработещите регулаторни и специализирани антикорупционни институции.

Стефан Гамизов: Диктатурата в Москва постигна своето с атаката на Иран срещу Израел

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments