Цената на водата за дома ще поскъпва, загубите у нас са над 60%

0
364
Спиране на водата
Спиране на водата. Снимка: Архив

Цената на водата за домакинствата ще се увеличава, а единствено най-бедните хора ще получават компенсации. Необходим е общ подход в Европейския съюз /ЕС/ за разбиране на водната бедност, а цената на природния ресурс трябва да покрива пълния размер на разходите за доставката. Това са една част от промените, които от Европейския икономически и социален комитет искат да бъдат направени, стана ясно по време на конференция за интелигентно управление на водните ресурси.

Събитието беше организирано от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/. По време на него президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров заяви, че трябва да се направи дефиниция на водната бедност, цената на водата следвала икономическия си ход, а всички в нужда трябвало да бъдат подпомогнати.

Сега има таван на цената на водата и според закона той трябва да бъде социално поносим, предава „Труд“. Това означава при минимално потребление на месец от 2,8 куб. метра на човек цената на водата да не надхвърля 2,5% от средния месечен доход на домакинствата.

При въвеждане на водна бедност цената няма да има таван и може да се увеличава без ограничения, а едва най-бедните ще получават помощи.

Главният дял на разходите на ВиК компаниите са за ток и за ремонти по мрежата. Според Годишния доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране за сектора за 2022 г. общите загуби във водоснабдителната система се повишават до 61%. Същевременно през 2021 г. средно за България загубите по мрежата са били 59,78%.

Пиетро Франческо Де Лотто от Европейския икономически и социален комитет отчете, че средните загуби за Европа са в размер на 50 процента.

Амбицията в Европейския съюз е да бъда създадена „Синя сделка“ с главна цел да се защитят водните ресурси от промените на климата.

Софийска вода: Колко от вас биха си поръчали чаша вода в заведение?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments