COVID: Заключванията се завръщат, когато Европа се изправя срещу втора вълна

0
239
Коронавирус маски
Снимка: Пиксабей

Две от най-големите икономики в Европа възстановяват някаква форма на национално заключване, тъй като континентът се сблъсква с нарастване на случаите на коронавирус и увеличаване на смъртните случаи, информира “BBC”От петък хората във Франция ще имат право да напускат дома си само по съществена работа или по медицински причини. Президентът Еманюел Макрон заяви, че страната рискува да бъде „обзета от втора вълна, която без съмнение ще бъде по-трудна от първата“.

Междувременно Германия налага “мека” национална блокировкаМерките, които влизат в сила от понеделник, са по-малко строги от тези във Франция, но включват затваряне на ресторанти, барове, спортни зали и театри, обясни канцлерът Ангела Меркел.

Инфекциите нарастват рязко в цяла Европа, включително във Великобритания, която в сряда обяви 310 нови смъртни случая и 24 701 нови. В Англия ново проучване показва, че почти 100 000 души хващат вируса всеки ден, като там вече има оказване на натиск върху правителството да промени политиката си на регионален подход.

Във Франция ежедневните смъртни случаи на COVID са на най-високо ниво от април. В сряда са потвърдени 36 437 нови случая, от които смъртни 244. Германските здравни власти съобщиха в четвъртък, че през последните 24 часа са загинали още 89 души с рекордните 16 774 инфекции.

Новините за въвеждането на нови ограничения в най-големите икономики на Европейския съюз доведоха до рязък спад на финансовите пазари в сряда.  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви:

“Ние сме дълбоко във втората вълна. Мисля, че тази година Коледа ще бъде различна Коледа.”

Как Европа стигна дотук?

Първата вълна на вируса по-рано тази година удари невероятно силно някои части на Европа, докато други райони успяха да избегнат най-лошото. Италия, Испания, Франция и Обединеното кралство бяха сред най-тежко засегнатите държави, като всички налагаха строги национални блокировки, които с течение на времето намаляваха случаите, приеманията в болници и смъртните случаи до много ниско ниво, но останаха с опустошени икономики.

Ограниченията започнаха да се премахват в началото на лятото, като несъществени магазини, барове и ресторанти бяха отворени отново и пътуванията бяха възобновени. През август случаите също започнаха да нарастват отново, с голямо ускорение през последните седмици, което разтревожи политиците.

Страните, които не бяха засегнати зле от първата вълна – като Чехия и Полша – този път не бяха пощадени, като експерти предупредиха за тревожни нива на инфекция в голяма част от континента.

Какво правят Франция и Германия?

В телевизионно обръщение в сряда френският президент Макрон каза, че според новите правила хората ще трябва да попълнят формуляр, който да оправдае напускането на домовете им, както се изискваше при първоначалното заключване през март. Забранени са социалните събирания. Той обаче даде да се разбере, че обществените услуги и фабриките ще останат отворени, добавяйки, че икономиката “не трябва да спира или да се срива”Макрон беше категоричен:

“Както всички наши съседи, и ние сме потопени от внезапното ускоряване на развитието на вируса.”

Междувременно в германският канцлер Меркел заяви, че страната ѝ трябва да „действа сега“ и призова за „големи национални усилия“ за борба с разпространението на коронавирус. В обръщение към парламента в четвъртък тя каза:

“Тази пандемия поставя въпроса за свободата на преден план. Свободата не е всеки човек сам  себе си, тя е отговорност – за себе си, за семейството си, за работното място. Това ни показва, че сме част от едно цяло.”

Докато Германия има по-нисък процент на заразяване от много други части на Европа, скоростта, с която вирусът се разпространява през последните седмици, изправи на нокти правителството. Меркел каза още:

“Нашата здравна система все още може да се справи с това предизвикателство днес, но при тази скорост на заразяване ще достигне границите на своя капацитет в рамките на седмици.”

Частичното блокиране ще започне в Германия на 2 ноември и ще продължи до 30 ноември при условия, договорени от Меркел и 16-те държавни премиери. Баровете и ресторантите ще бъдат затворени с изключение на храна за внос, но училищата и детските градини ще останат отворени. Социалните контакти ще бъдат ограничени до две домакинства с максимум 10 души и туризмът ще бъде спрян.  По отношение на икономическата помощ, по-малките компании и самостоятелно заетите лица, силно засегнати от блокирането, ще бъдат възстановени с до 75% от приходите им през ноември 2019 г.

Какво е положението на други места в Европа?

Въпреки че случаите се увеличават в цяла Европа, не всички държави избират национални блокировки. Италия, която беше европейският епицентър в началото на първата вълна на вируса, вече въведе нови ограничения, които ще бъдат в сила за месец. Всички барове и ресторанти в цялата страна трябва да затворят до 18:00 часа местно време, въпреки че могат да осигурят храна за вкъщи по-късно. Фитнес залите, басейните, театрите и кината трябва да бъдат затворени, но музеите могат да останат отворени. Събранията за сватби, кръщенета и погребения са забранени. Училищата и работните места не се затварят, но много средни училища ще преминат към дистанционна форма на обучение.

Испания започна националния си полицейски час на 25 октомври, след като правителството обяви ново извънредно положение. Хората във всички региони, с изключение на Канарските острови, трябва да останат вкъщи между 23:00 и 06:00 часа.

Според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Чешката република има най-лошия процент на заболеваемост на континента – 1448 случая на 100 000 души в продължение на 14 дни. Страната наложи частично заключване.

Белгия, която има вторият най-нисък процент на инфекция в Европа на глава от населението, отчита най-големия брой болнични за COVID-19 от пика на 6 април. В болница с вируса има 5924 пациенти, 993 от които са в реанимация. В национално обръщение в сряда вечерта премиерът Александър Де Кроо определи ситуациите като „критични“.

Република Ирландия влезе във второ национално заключване по-рано този месец за период от шест седмици.

Какво може да се каже за Великобритания?

Общите инфекции, смъртните случаи и приеманията в болници бързо нарастват във Великобритания, но правителството заяви, че е против налагането на поредно блокиране на Англия в национален мащаб. 

Вместо това по-рано този месец служителите обявиха нова система от нива за COVID, която позволява на регионите да влизат в локални блокировки.

Редица области, включително град Ливърпул, са в най-строгата категория – ниво трето. Уелс започна 17-дневно блокиране на „прекъсвач“, като на всички несъществени търговци на дребно в страната беше наредено да затворят и хората имаха право да напускат дома си само по определени причини. Делегираните администрации на нациите в Обединеното кралство имат право да определят свои собствени политики около ограниченията поради COVID болестта.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments