COVID: Китайската ваксина Sinovac получава спешно одобрение от СЗО

0
52
Ваксина
Снимка: Pixabay

Световната здравна организация /СЗО/ одобри китайската ваксина Sinovac срещу COVID за спешна употреба, информира “BBC”. СЗО заяви, че пускът предотвратява симптоматичното заболяване при 51% от ваксинираните и предпазва от тежки симптоми и хоспитализация в 100% от случаите. Според експерти на СЗО все още липсват някои изпитвания и има пропуски в данните.

Това е втората китайска ваксина, получила зелена светлина от СЗО след Sinopharm. Одобрението отваря вратата за ваксина, която да се използва в програмата Covax, имаща за цел да осигури справедлив достъп до ваксини.

Имунизацията, която вече се използва в няколко страни, се препоръчва за лица над 18 години и поставяне втора доза две до четири седмици по-късно. Спешното одобрение означава, че ваксината „отговаря на международните стандарти за безопасност, ефикасност и производство“, потвърди СЗО.

Изследване в бразилски град отчита 95% спад в смъртността следствие на COVID, след като почти всички възрастни бяха ваксинирани със Sinovac. Серана, намиращ се в югоизточния бразилски щат Сао Пауло, е дом на 45 000 жители. След като 75% от населението му е било ваксинирано, броят на случаите и хоспитализациите е намалял, според проучването.

Бразилия се нарежда на второ място в света по смъртност със сериозно огнище на инфекции с COVID. Надяваме се, че решението за включване на китайската ваксина за спешна употреба ще даде тласък на инициативата Covax, която се бори с проблеми с доставките. Мариангела Симао, помощник генерален директор на СЗО за достъп до здравни продукти, коментира:

“Светът отчаяно се нуждае от множество ваксини срещу COVID-19, за да се справи с огромното неравенство в достъпа на имунизации по целия свят.”

Тя подчерта:

“Призоваваме производителите да участват в инициативата Covax, да споделят своето ноу-хау и данни и така да допринесат за овладяването на пандемията.”

Китай казва, че вече е произвел 10 милиона дози ваксини срещу  COVID за схемата Covax и че има за цел да достигне 3 милиарда дози до края на годината. Освен в Китай, ваксината вече се прилага и в други страни, включително Чили, Бразилия, Индонезия, Мексико, Тайланд и Турция.

Едно от основните предимства на Sinovac е, че може да се съхранява в стандартен хладилник при 2-8 градуса по ЦелзийТова означава, че Sinovac е много по-полезен за развиващите се страни, които може да не успеят да съхраняват големи количества ваксини при ниски температури.

Спешното одобрение дойде в момент, когато ръководителите на СЗО, Световната търговска организация, Международния валутен фонд и Световната банка апелираха за инвестиционен фонд на стойност 50 млрд. долара (35 млрд. паунда), който да помогне за прекратяване на пандемията.

В съвместно изявление те заявиха, че светът е достигнал опасна точка и че неравенствата в достъпа до ваксини рискуват да удължат пандемията, както и да има много повече смъртни случаи. Те призоваха парите да се инвестират в области, включително производство на ваксини, доставки на кислород и лечение на хора с  COVID-19, като се гарантира, че те се разпределят справедливо. Експертите също така призоваха богатите страни да дарят дози ваксини незабавно на развиващите се страни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments