COVID-19: Здравният министър на Германия отправи остро предупреждение за важността на ваксинирането

0
5
Йенс Шпан
Снимка: Facebook

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан отправи най-строгото си предупреждение досега относно важността на ваксинирането срещу COVID-19, предава „BBC“.

До края на тази зима всички в Германия ще бъдат ваксинирани, излекувани или мъртви.“, заяви Йенс Шпан по време на пресконференция в Берлин, дадена по-рано днес.

В момента Германия е обхваната от четвърта пандемична вълна. Случаите на новозаразени и починали се увеличават бързо, а много болници вече са препълнени. Германия е с едно от най-ниските нива на ваксинация в Западна Европа – само 68% от хората са напълно ваксинирани. Нивото на заболеваемост в страната е най-високото от началото на пандемията, а здравните експерти предупреждават, че тази вълна може да се окаже най-тежката досега.

През последните 24 часа там са регистрирани 30 643 нови случая на заразени – със 7000 души повече, отколкото преди седмица. Понастоящем това е един от най-високите проценти в света. Предстои да бъдат въведени по-строги ограничения, при които неваксинираните граждани няма да имат право да посещават определени места, а някои от известните коледни базари в Германия ще бъдат отменени.

Здравният министър Шпан заяви, че като цяло е против задължителната ваксинация, но според него е „морален дълг“ на всеки гражданин да го направи доброволно, тъй като това влияе и на други хора. Той подчерта също, че последната пандемична вълна е предизвикана от силно заразния нов щам „Делта“ и че „всеки, който не е ваксиниран, ще се зарази през следващите няколко месеца и ще остане без защита от вируса„. По време на пресконференцията, проведена днес, Шпан насърчи прилагането на произведената в САЩ ваксина Moderna, като я определени като „Rolls-Royce-а при ваксините“. Той предупреди, че срокът на годност на около 16 милиона дози от ваксината Moderna ще изтече през следващите няколко месеца, ако те не бъдат използвани.

Германия очаква Европейският съюз да одобри ваксините за деца на възраст от 5 до 11 години до края на седмицата. От началото на пандемията досега в страната са починали над 99 000 души, а повече от 5,4 милиона са били заразени с COVID-19.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments