COVID-19: Ваксината Novavax показва 89% ефикасност в проучванията във Великобритания

0
91
Ваксина
Снимка от Pixabay

Доказано е, че нова коронавирусна ваксина е 89,3% ефективна в мащабни проучвания във Великобритания, съобщава “BBC”. Ударът Novavax е първият, който показва в опити, че е ефективен срещу новия вариант на вируса, открит в Обединеното кралство, каза медицинският редактор на „BBC“ Фергюс Уолш.

Премиерът приветства „добрите новини“ и каза, че британският регулаторен орган по лекарствата сега ще направи оценка на ваксината. Обединеното кралство е осигурило 60 милиона дози от имунизацията, които ще бъдат направени в Стоктън он Тийс в североизточна Англия.

Очаква се дозите да бъдат доставени през втората половина на тази година, ако бъдат одобрени за употреба от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA), заяви правителството на Великобритания. Досега страната е одобрила три коронавирусни ваксини за спешна употреба – една от Оксфордския университет и AstraZeneca, друга от Pfizer и BioNTech и трета от фармацевтичната компания Moderna.

Показано е, че ваксината Novavax, която се дава в две дози, е 89,3% ефективно за предотвратяване на COVID-19 при участници в неговата Фаза 3 от клиничното изпитване във Великобритания и около 86% ефективно за защита срещу новия вариант на Обединеното кралство.

Изпитванията във Фаза 3 – последният етап преди ваксината да бъде разгледана от регулатор – включиха повече от 15 000 души на възраст между 18 и 84 години, от които 27% бяха на възраст над 65 години, каза американската фирма Novavax.

В южноафриканската част на проучването, където повечето случаи са причинени от южноафриканския вариант на вируса, ваксината е 60% ефективна сред тези без ХИВ. Стан Ерк, главен изпълнителен директор на Novavax, каза, че резултатите от процеса във Великобритания са „грандиозни“ и „толкова добри, колкото можехме да се надяваме“, докато ефикасността в Южна Африка беше „над очакванията на хората“. Той каза пред Би Би Си, че производственият завод в Стоктън он Тийс трябва да работи до март или април, като компанията се надява да получи одобрение за ваксината от MHRA по същото време.

Министър Луси Фрейзър заяви пред BBC Breakfast, че правителството не може да определи точен срок, кога да може да бъде одобрена имунизацията на Novavax, тъй като процесът на регулиране е извън техния контрол.

Но министърът добави, че NHS ще бъде „готова да разпредели дозите в ръцете на хората“ веднага щом доставките станат налични. Здравният секретар Мат Ханкок заяви, че новата ваксина ще бъде „друго оръжие в нашия арсенал за борба с този ужасен вирус“, ако бъде одобрена. Той благодари на случващите се проучвания и на доброволците, участвали в опитите, като добави:

“Горд съм, че Великобритания е в челните редици на поредния медицински пробив.”

Проф. Пол Хийт, главен изследовател на проучването в Обединеното кралство на Novavax, заяви, че констатациите от клиничните изпитвания са „изключително вълнуващи открития“, особено поради ефикасността на удара срещу британския вариант.

Питър Опеншоу, професор по експериментална медицина в Imperial College London, заяви, че констатациите, че ваксината дава високи нива на защита в Обединеното кралство, са отлични, но че по-ниското ниво на защита, наблюдавано в Южна Африка, е проблем.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments