COVID-19: Ваксината на Pfizer и BioNTech е одобрена за употреба през следващата седмица във Великобритания

0
183
Ваксина.
Снимка: Пиксабей

Обединеното кралство стана първата държава в света, която одобри ваксината срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech, подготвяйки пътя за масова ваксинация, информира “BBC”Британският регулаторен орган по лекарствата MHRA заяви, че средството, което предлага до 95% защита срещу болестта COVID-19, е безопасно за пускане в употреба.

Първите 800 000 дози ще бъдат на разположение във Великобритания от следващата седмица, каза здравният министър Мат Ханкок. Хората трябва да изчакат да се свържат с Националната здравна служба на Великобритания (NHS), добави той. Възрастните хора, тези в домовете за грижи и някои служители на NHS ще бъдат с предимство за поставяне на имунизацията – въпреки че повече подробности в списъка с приоритети ще се появят по-късно.

Ваксината на Pfizer и BioNTech е най-бързата такава, която преминава от концепция към реалност, като за влизането ѝ в експлоатация отне само 10 месеца, като в същото време бяха следвани същите стъпки, които обикновено продължават 10 години. Великобритания вече е поръчала 40 милиона дози от безплатната имунизация – достатъчно, за да се ваксинират 20 милиона душиДозите ще бъдат разпределени толкова бързо, колкото компанията в Белгия може да го направи, обясни Ханкок, което ще стане с първото зареждане през следващата седмица и след това „няколко милиона“ през декември. Ханкок добави:

“Но по-голямата част от внедряването ще бъде през следващата година, добави той. 2020 г. беше просто ужасна, а 2021 г. ще бъде по-добра. Уверен съм сега, с новините днес, че от пролетта, от Великден нататък, нещата ще станат по-добри. И ще имаме лято следващата година, на което всеки може да се наслади.”

Премиерът Борис Джонсън добави:

“Това е защитата на ваксините, която в крайна сметка ще ни позволи да си върнем живота и да подкараме икономиката отново.”

Ще има три начина за ваксиниране на хора в Обединеното кралство:

  • Болници
  • Центровете за ваксинация „малко наподобяват проекта Nightingales и включват някои от Nightingales“, каза Ханкок.
  • В общността, чрез общопрактикуващи лекари и фармацевти.

Около 50 болници са в режим на готовност и в момента се създават центрове за ваксинация – на места като конферентни центрове или спортни стадиони.  Изпълнителният директор на NHS сър Саймън Стивънс заяви, че здравната служба се подготвя за “най-мащабната кампания за ваксинация в историята на страната ни”.

Но експертите казват, че хората все още трябва да бъдат бдителни и да следват създадените правила, за да спрат разпространението на вируса – включително със социално дистанциране, маски за лице и самоизолация. Главният медицински съветник на правителството проф. Крис Уити заяви:

“Все още не можем да свалим гарда си.”

Редът, по който хората ще получат имунизацията, се определя от Съвместния комитет за ваксинации и имунизации, който трябва да изложи повече подробности за процеса през следващите няколко часа. Според настоящите им насоки обаче жителите и персонала на домовете за грижи, хората над 80 години и други здравни и социални работници са на първо място в списъка.

Поръчката обаче може да зависи и от това колко лесно може да се съхраняват дозите ваксина. Ударът на Pfizer трябва да се съхранява при -70 градуса по Целзий, което е по-лесно да се съхранява в болници, отколкото в общността, уточни Ханкок.

Масовата имунизация на всички над 50 години, както и на по-млади хора със съществуващо здравословно състояние, може да се случи, тъй като през 2021 г. ще има налични повече запаси от ваксината. Тя се прилага като две инжекции с интервал от 21 дни, като втората доза е бустер. Изграждането на имунитет отнема няколко седмици.

Pfizer / BioNTech беше първата ваксина, която публикува положителни ранни резултати от крайните етапи на тестване. Това е нов тип, наречен mRNA ваксина, който използва мъничък фрагмент от генетичен код от пандемичния вирус, за да научи тялото как да се бори с Covid-19 и съответно да изгради имунитет.

mRNA ваксина никога преди не е била одобрявана за употреба при хора, въпреки че хората са ги получавали в клинични изпитвания. Тъй като ваксината трябва да се съхранява при около -70 градуса по Целзий, тя ще се транспортира в специални кутии, опаковани в сух лед. Веднъж доставена, ще може да се съхранява до пет дни в хладилник.

Има някои други обещаващи ваксини, които също биха могли да бъдат одобрени скоро. Една от тях на фармацевтичния гигант Moderna използва същия mRNA подход като ваксината на Pfizer и предлага подобна защита. Великобритания предварително е поръчала седем милиона дози, които могат да бъдат готови до пролетта.

Великобритания е поръчала 100 милиона дози от различен тип ваксина за Covid, сред които тези от Оксфордския университет и AstraZeneca. Тази ваксина използва безвреден вирус, променен, за да прилича много повече на вируса, който причинява COVID-19.

Русия използва друга ваксина, наречена Sputnik, а китайските военни одобриха друга, направена от CanSino Biologics. И двете работят по подобен начин на ваксината на Оксфорд.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments