COVID-19 в Северна Корея: Ким Чен Ун постигна “блестящ успех”

0
205
Китайци с маски.
Снимка: Пиксабей

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун приветства “блестящия успех” на страната си в работата с борбата с COVID-19, информира държавната информационна агенция KCNA, цитирана от “BBC”В свое изказване на среща в Политбюро, Ким заяви,

че страната е “предотвратила навлизането на злокачествения вирус и поддържа стабилна ситуация”.

Северна Корея затвори границите си и постави хиляди хора в изолация преди шест месеца, когато вирусът премина през целия свят. Главнокомандващият на страната твърди, че няма случаи на вируса, въпреки че анализаторите казват, че това е малко вероятно. Според изнесената информация Ким Чен Ун е “анализирал подробно шестмесечната национална спешна антиепидемична работа” на среща в Политбюрото в четвъртък. По думите му успехът в битката с вируса е “постигнат заради далновидния поглед напред в бъдещето на централния комитет на партията”.

Но той подчерта важността на поддържането на “максимално внимание без … отпускане на антиепидемичния фронт”, като добави, че вирусът все още присъства в съседните страни.

“Той многократно предупреждаваше, че прибързаното облекчаване на антиепидемичните мерки ще доведе до невъобразима и безвъзвратна криза”, се казва в доклада на KCNA от петък.

Разпространен ли е коронавирусът на територията на Северна Корея? Никой наистина не знае.

Страната е затворена от 30 януари. Много малко хора са пътували в или извън нейната територия. Международната федерация на Червения кръст имаше доброволци в граничната зона, работещи по мерките за предотвратяване на вируси и има редица непотвърдени съобщения за случаи в страната.

Повечето сметки за живота в столицата през последните седмици обаче изглежда показват, че животът продължава по своя нормален ритъм. Каквато и да е реалността на ситуацията, Пхенян иска да изглежда уверен, че се е справил с COVID-19. Във вътрешен план това е силно послание, че строгите мерки, които Ким Чен Ун предприе, за да задържи вируса, са дали добър резултат. 

Останалият свят може би е в хватката на пандемията и Ким иска хората му да знаят, че ги е спасил от това опасно зло. Но това от своя страна е дошло с цената си. Целият граничен трафик е прекъснат. Това означава, че доставката на основни хранително продукти и други принадлежности е невъзможна.

Дипломатически източници споделили на кореспондент на BBC, че има запаси от лични предпазни средства и медицински консумативи, включително ваксини, оставени на границата, но не могат да преминат на територията на страната. Имаше многобройни съобщения за паническо купуване на международни стоки в универсални магазини в Пхенян. Рафтовете са “опоскани”, тъй като продукцията е ограничена.

Също така си струва да се отбележи, че само 12 дезертьори са стигнали до Южна Корея между април и юни тази година – най-ниският брой, който историята помни. Хората от Северна Корея може да не страдат от коронавирус, но сега са още по-откъснати от външния свят.

Задължителни маски в Северна Корея

В края на януари Северна Корея се ориентира бързо как да противодейства на вируса – затваряйки външните си граници и по-късно подлагане под карантина на стотици чужденци в столицата Пхенян. Освен това страната постави десетки хиляди собствени граждани в изолация и затвори редица училища.

Към днешна дата Северна Корея отново отвори училищата, но запази мярката за задължителното носене на предпазни маски на обществени места и остави забраната за организиране на публични събития, се казва в съобщение на Ройтерс от 1 юли, което цитира служител на Световната здравна организация.

СЗО съобщи също, че в момента страната е тествала само 922 души за вируса – всички, от които са дали отрицателна проба. Северна Корея, която споделя дълга граница с Китай, отдавна поддържа тезата, че на територията ѝ не е имало нито един случай на коронавируса. Въпреки това Оливър Хотъм, управляващ редактор на специализиран новинарски сайт NK News, заяви пред „BBC“ по-рано тази година, че това вероятно не е вярно.

“Много е малко вероятно в страната да не е имало никакви случаи, защото граничи с Китай и Южна Корея. (Особено с Китай), предвид размера на трансграничната търговия … Наистина не виждам как е възможно те да са могли да го предотвратят”, сподели той.

“(Но) те наистина са взели предпазни мерки рано (така) мисля, че е възможно, те са предотвратили пълното разпространение”.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments