COVID-19: Унгарският премиер предупреждава за потенциална втора вълна през октомври и ноември

0
80
Будапеща
Снимка от Pixabay

Унгария трябва да се подготви за потенциална втора вълна от случаи на заболели от коронавирус през октомври и ноември, като според прогнози през лятото броят им вероятно ще се понижи, заяви премиерът пред държавното радио в петък, пише „Reuters“.

Виктор Орбан каза също, че ограниченията в свободното придвижване в Будапеща и околностите, където са регистрирани 80% от смъртните случаи от коронавирус в страната, няма да бъдат облекчени, докато процентът на починалите не спадне в този район.

От понеделник нататък Унгария ще премахне някои от ограничителните мерки, наложени в провинцията, където магазините и терасите на ресторантите ще могат да отворят отново, тъй като правителството се опитва да възобнови дейността на пострадалата икономика.

Вирусът не е изчезнал. Просто си спечелихме известно време„, каза Орбан пред държавното радио. „Трябва да се подготвим за втора вълна на пандемията, която се очаква да връхлети през октомври-ноември.“, допълни той.

В петък Унгария отчете 2863 случая на COVID-19 и 323 смъртни случая.

Орбан заяви, че акцентът на мерките на правителството е върху създаването на толкова работни места в страната, колкото са унищожените от икономическите последствия на пандемията до момента.

Той каза, че неговото правителство ще предложи платени обучения и ще разшири програмите за обществена заетост. Армията също набира желаещи.

Постепенното премахване на ограниченията е стратегията на правителството, с която то цели да предотврати по-трайни щети за икономиката, тъй като тя се очаква да се свие с около 4% през тази година въз основа на проучване на „Reuters“. Миналата година беше отчетен икономически ръст с 4.9%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments