COVID-19 тласка Нова Зеландия към най-тежката рецесия от години насам

0
134
Рецесия
Рецесия. Снимка: Pixabay

Нова Зеландия е в най-дълбоката си рецесия от десетилетия насам, вследствие на строгите мерки, въведени в борбата с пандемията от COVID-19, които бяха посрещнати с похвала от останалите страни по света. БВП на страната се е свил с 12,2% за периода между април и юни, тъй като ограничителният режим и затварянето на границите сериозно повлияха на икономиката.

Това е първата рецесия в Нова Зеландия след световната финансова криза и най-тежката от 1987 г. насам, откакто е била въведена сегашната система за изготвяне на икономическа оценка. Все пак правителството се надява въведените мерки да спомогнат за бързото подобряване на обстановката в страната и възстановяване на заболелите от вируса.

Държавата с население, наброяващо близо пет милиона, беше обявена за кратко за точка, в която вирусът е овладян, и въпреки че там все още има няколко случая на заразени, смъртните случаи са само 25. Икономиката вероятно ще бъде ключов въпрос по време на дискусиите, свързани с изборите през следващия месец, които бяха забавени след неочаквания скок в случаите на заразени с COVID-19 миналия месец.

Пол Паско, говорител на Статистическа служба на Нова Зеландия, заяви, че мерките, които влязоха в сила от 19 март, са оказали сериозно въздействие върху някои сектори на икономиката.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви, че успехът в овладяването на вируса вероятно ще разкрие добри перспективи за цялостната обстановка в страната. Финансовият министър Грант Робъртсън заяви, че цифрите на БВП са по-добри от очакваното и изрази надежда, че икономиката ще се възстанови успешно.

Някои икономисти също прогнозират бързо възстановяване на икономиката заради адекватните мерки на Нова Зеландия в борбата срещу вируса. Въпреки това публикуваните вчера прогнози на Министерството на финансите предвиждат огромен дълг, като се смята, че продължаващата нестабилност в много сектори вероятно ще забави пълното възстановяване.

Членовете на опозиционната партия обвиниха правителството в липса на прагматизъм, който според тях е направил въздействието от пандемията още по-лошо, отколкото се е очаквало да бъде.

Нова Зеландия е регистрирала по-осезаем икономически спад от съседна Австралия, където ограничителните мерки не бяха толкова строги. Въпреки това  щатът Виктория е изправен пред повторно въвеждане на ограничителен режим, който вероятно ще окаже сериозно влияние върху икономическото възстановяване на Австралия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments