COVID-19: Светът отчаяно се нуждае от сух лед за съхранението на ваксините

0
232
Ваксина
Снимка от Pixabay

Ваксините трябва да се съхраняват на хладно, което е крайно необходимо най-вече за компанията „Pfizer“, която е кандидат за разработване и предоставяне на ваксината срещу COVID-19. Нужно е продуктът да бъде дълбоко замразен, като това ще бъде проблем за развиващите се страни и най-вече за селските райони в световен мащаб, пише „CNN“.

 „Студената верига за доставка“ е само едно от предизвикателствата при разпространението на ваксините по целия свят. На дневен ред стоят и редица други проблеми, сред които намирането на решения относно това кои групи на населението да бъдат, както и адекватното проследяването на базите данни, за да бъде отчетено кой каква ваксина е получил, къде и кога. Освен това различните ваксини могат да имат по-голяма или по-малка ефективност при различните групи от населението и по тази причина правителствата ще се нуждаят от мащабни PR кампании, за да убедят хората, че ваксините са безопасни. Все пак логистиката за транспортиране и съхранението на ваксините, отвеждането им от фабриката до ръката на пациента, е от първостепенно значение. Трябва да се има предвид и фактът, че повечето ваксини вероятно ще бъдат под формата на две дози, а нуждите на цялата верига трябва да бъдат задоволени в рамките на седмици.

Необикновени предизвикателства

Ваксината, която се разработва съвместно от компаниите „Pfizer“ и „BioNTech“ трябва да се съхранява при около -70 градуса температура по Целзий (-94 градуса по Фаренхайт), докато се транспортира. Това е с 50 градуса по Целзий по-студено от нужната температура за съхранение на която и да е друга ваксина, която се разглежда като потенциално ефективна в момента. Компанията „Moderna“ твърди, че нейната ваксина може да се съхранява във фризери, които обикновено се предлагат в аптеките, или дори в хладилник в продължение на 30 дни. Въпреки това има вероятност да има по-малко налични дози от ваксината на „Moderna“, в сравнение с тези на „Pfizer“ през следващата година.

Клиничните проучвания във фаза 3 показват, че и двете ваксини са около 95% ефективни, но резултатите все още не са прегледани и потвърдени от регулаторните органи. В сряда главният изпълнителен директор на „BioNTech“, германската биотехнологична компания, партнираща си с „Pfizer“, призна, че действително има проблем с контрола на температурата. „Работим върху технология, която да може да ни позволи да изпратим ваксината дори при стайна температура.„, обясни Угур Шахин пред „CNN“. „Ние вярваме, че през втората половина на 2021 г. ще успеем да разработим формула, която е сравнима с всеки друг вид ваксина.“

Междувременно министърът на здравеопазването и хуманитарните услуги в САЩ Алекс Азар вярва, че компанията „Moderna“ е „по-гъвкава“ в оперирането на местно ниво, докато гигантът „Pfizer“ би бил по-надежден за  разпространението на ваксината в много по-голям мащаб. „Pfizer“ планира да достави до 1,3 милиарда дози през следващата година, като за целта ще има нужда от голямо количество сух лед (въглероден диоксид в твърда форма при около -78 градуса по Целзий), както и много изотермични кутии. Кутиите съдържат до 975 флакона (4875 дози) и могат да се пълнят със сух лед за съхранение до 15 дни. Компанията вече е в процес на тестване на веригата за доставки в четири щата на САЩ. Нейният главен изпълнителен директор Алберт Бурла заяви в сряда, че няма никакви притеснения относно изискванията за „студената верига“.

От Асоциацията за компресиран газ заявиха, че капацитетът за производство на въглероден диоксид в САЩ и Канада е около 30 000 тона на ден, като подчертаха, че са уверени, че членовете на екипа им могат да отговорят на търсенето на сух лед. Служителите, които са част от веригата за доставки на ваксини, смятат, че ще са необходими по-малко от 5% от производството на сух лед, за да се поддържат ултра-студени условия за съхранение на ваксините в САЩ и Канада. Други в бранша очакват затруднения в процеса. Няколко производители на сух лед в САЩ заявиха пред „CNN“, че вече са имали оферти за предоставяне на цялата си продукция. Бъди Колън от компанията „Reliant Pacific Dry Ice“ обясни пред онлайн изданието „GasWorld“: „Ние сме в режим на хаос в опитите си да ръководим нашите производствени предприятия“. Сам Ръшинг, президент на базираната във Флорида „Advanced Cryogenics“, каза пред „CNN“, че в САЩ вече има регионален недостиг на този продукт. Основният проблем според него е по-малкият брой превозни средства на пътя по време на пандемията, което пък на свой ред означава по-ниско производство на етанол, от който въглеродният диоксид е страничен продукт. Европейското производство на етанол също е спаднало рязко тази година.

Американските власти са убедени, че за момента ще има достатъчно сух лед. Пол Островски, който е начело на операциите по снабдяването, производството и дистрибуцията на Warp Speed, каза пред „CNN“ миналата седмица, че куриерската компания „UPS“ се е ангажирала да осигури доставка на сух лед в цяла Америка при поискване. Въпреки това Ръшинг предупреждава, че сухият лед не е много лесен за употреба и може да бъде опасен, ако се съхранява неправилно, особено в затворено пространство. По тази причина Федералната авиационна администрация го е класифицирала като опасен товар. Джули Суон, експерт по веригите за доставки от Университета в Северна Каролина, твърди, че големите болнични системи, които често имат свръххладни фризери, може да поемат ролята на разпределителни центрове. Не всички щати на САЩ обаче разполагат с такива. Миналата седмица здравните власти на Хаваите заявиха, че нито една от болниците няма такива фризери.

Доставките на пратките със замразена ваксина до селските райони или малки групи от работниците на първа линия, без да се нарушава тяхната температура за съхранение,  ще бъде друг съществен проблем. Когато една ваксина трябва да се използва в рамките на няколко дни, доставчиците ще трябва да се уверят, че са готови да осъществят процеса навреме.  Колкото повече хора участват във  веригата на доставки, толкова по-голям риск има температурата на ваксината ще бъде нарушена. Миналия месец Американският център за контрол и превенция на заболяванията даде препоръка, че трябва да се ограничи транспорта на замразени или ултра-студени ваксинални продукти.

Извън територията на САЩ

Ако съхранението и доставките на замразена ваксина за десетки милиони хора е предизвикателство в САЩ, това е далеч по-голям проблем за по-бедните страни по света. В някои страни транспортният процес е по-бавен, а медицинските заведения не са толкова добре оборудвани. Производството на въглероден диоксид е оскъдно, а разходите и опасностите от изпращането на огромни количества сух лед също са пречка.

Перу е една от многото страни, които са поръчали ваксината на „Pfizer“. В столицата Лима, където големи количества могат да бъдат приложени бързо, би трябвало да има нужния ефект, казва д-р Герман Малага, един от членовете на екип, работещ върху възможностите за ваксинация в Перу. Все пак макар че в  Лима вероятно има 30 ултра студени фризера, за останалите 20 милиона перуанци, включително в Андите и тропическите гори, такива няма. „За останалата част от страната бихме могли да използваме ваксини като китайската, която изисква от 2 до 8 градуса, което ще улесни доста процеса.“, смята медикът.

Освен „студената верига“ обаче има и други логистични пречки за разпространението на продукта. Ще бъде необходим мащабен въздушен транспорт, за да доставят ваксините на всички необходими места по света. „Pfizer“, която има производствени линии в Европа и САЩ, казва, че очаква да се извършват средно  около 20 дневни товарни полета по целия свят. Логистичната компания „DHL“ очаква, че през следващите две години ще трябва да бъдат доставени 15 милиона охладителни кутии при 15 000 полета. Дейвид Голбърг обясни пред „CNN“, че компанията е създала висококачествена мрежа от „студени вериги“ и планира полети между Китай, Европа и САЩ.

Много страни могат да използват съществуващите програми като модели. Националната програма за ваксинация на Перу предвижда да обхване около 75% от населението на страната, твърдят експерти. Програмата за ваксинация срещу полиомиелит в Индия е повсеместна – предвижда да обхване повече от 90% от децата в рамките на тази година, показват данните от изследователската лаборатория на „Wellcome Trust“. Индия планира да приложи няколко етапа на ваксиниране срещу COVID-19 при различните групи от населението, когато ваксината стане достъпна.

В такава динамична ситуация проследяването на пълния процес е от решаващо значение, тъй като представлява проблем. Д-р Анна Блекни, която работи върху ваксината, разработвана от Имперския колеж в Лондон, заяви, че в САЩ няма централизирана инфраструктура за контрол кой какво и кога получава, което тя определя като „наистина сериозен проблем“. Тя добави: „Този процесът на разработване на ваксини беше толкова бърз, че не е изненадващо, че хората са скептични, докато четат за безопасността и възможните странични ефекти на продукта.“. Блекни участва в международните усилия, предприети от изследователи в сферата, като се стреми да успокои хората чрез социалните медии относно безопасността и ефикасността на ваксините срещу COVID-19. Както стана ясно предоставянето на достатъчно сух лед е само едно от поредицата предизвикателства, които стоят пред процеса на ваксинирането на света срещу вируса.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments