COVID-19: Предупреждение за коледните тържества въпреки надеждите за ваксина срещу коронавирус

0
212
Затворени сергии около Коледа.
Снимка: Пиксабей

Хората са предупредени да не провеждат големи коледни тържества тази година, въпреки надеждите за въвеждане на ваксина срещу COVID-19, съобщава “Sky News”. Бившият главен държавен научен съветник (на Обединеното кралство) професор сър Марк Уолпорт заяви, че макар да има “нещо емблематично в съзнанието на хората” относно празничния сезон, “няма смисъл да се правят големи партита” в лицето на настоящата пандемия от коронавируса.

Коментарите му дойдоха в момент, когато беше съобщено, че Борис Джонсън се готви да обяви план за облекчаване на правилата поради COVID-19 около Коледа, за да може да се позволи поне на няколко семейства да се съберат на едно място и да празнуват между 22 и 28 декември.

По-рано министърът на здравеопазването Мат Ханкок каза на брифинг на Даунинг Стрийт, че все още е твърде рано да се каже какъв контакт могат да имат хората, но заяви, че това ще бъде „тласък“ за Обединеното кралство, ако могат да бъдат договорени “безопасен, внимателен и разумен” набор от планове между делегираните нации.

Сър Марк, член на Научно-консултативната група за извънредни ситуации (SAGE), също коментира, че докато действащите мерки за блокиране на Обединеното кралство изглеждат ефективни, хората трябва да продължат да спазват правилата. Той каза пред Times Radio:

“Абсолютно ясно е, че ако трябва да спрете всичко и да изключите напълно мерките за безопасност, инфекцията ще започне да се разраства отново и затова въпросът е какви мерки ще влязат след 2 декември? Сигурен съм, че ще трябва да се продължат някои от тях.”

“Със сигурност сега, когато има перспектива за ваксина, не е моментът да се отказваме.”

Изтекли документи на NHS (Националната здравна служба) предполагаха, че всеки възрастен, който иска да получи имунизация, може да бъде ваксиниран до началото на априлNHS Англия обаче предприе действия, за да възприеме проекта за план, като настоя, че той „вече не е актуален по отношение на най-новата информация от компаниите относно вероятните графици на доставки“ и посочи, че все още няма одобрена ваксина.

Предупреждението на сър Марк беше повторено от заместник-изпълнителния директор на доставчиците на NHS, който очакваше да бъдат въведени ограничения през новата година, за да премине страната през “препятствието” на зимата. Шафран Кордери каза пред „BBC“:

“Има огромна надежда (за ваксина) сред персонала и сред широката публика и това чувство на “о, сега можем да свалим крака си от педала.”

“Но всъщност не можем, трябва да се задържим още малко, докато всички елементи са на мястото си.”

Междувременно кметът на Голям Манчестър Анди Бърнам призова за „обоснование на доказателства“ за ограничения след края на настоящата блокировка в Англия. Той каза:

“Да, приемам, че ограниченията ще продължават да са необходими, но ги правят пропорционални и основани на доказателства и няма доказателства, че вечерният час от 22:00 сваля броя на инфекциите.”

Това се случва, след като Ханкок заяви, че се надява все повече да постигне някаква степен на нормалност на живота до пролетта, тъй като той потвърди, че здравният регулатор на Обединеното кралство прави оценка на коронавирусния удар, който може да бъде пуснат следващия месец.

Той определи разглеждането от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) на ваксината на Pfizer и BioNTech като “друга важна стъпка напред в борбата с тази пандемия”. Ханкок беше категоричен”

“Ако регулаторът одобри ваксина, ще бъдем готови да започнем ваксинацията още през следващия месец с по-голямата част от пускането през новата година. Насочваме се в правилната посока, но все още има дълъг път, който да извървим.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments