COVID-19: Половината жители на Бяла, тествани с антигенни тестове, са дали положителни проби

0
188
COVID-19
COVID-19. Снимка: Pixabay

46% от изследваните пациенти в Бяла, са се оказали с положителни проби за COVID-19, съобщава „БНТ“. За последните две седмици с антигенни тестове са изследвани над 680 жители на града, които са социално слаби и пенсионери. Тревожното в случая е, че въпреки резултатите, малка част от тях са били склонни да си направят и PCR, и да се лекуват.

Инициативата за безплатното тестване е на болницата и на общината, а целта е да се проследи как вирусът се разпространява, за да се вземат адекватни мерки за лечение. Димитър Димитров – и.д. управител на МБАЛ „Юлия Вревска“ – Бяла коментира:

„И не само че не отиват, а се самолекуват и второ – обикалят из целия град. Хора, които знаят че са болни, казват няма да се изследвам, защото аз знам какво ми е- всяка година имам бронхит по това време.

От болницата са решили да предприемат мерки срещу безотговорността на някои граждани, като задължително ще вземат проби за PCR тест непосредствено след отчитане на положителен резултат на антигенния такъв и клинични данни за заболяване. Изследването е имало и друга цел: пациенти, дошли да се лекуват за други заболявания, но с положителни резултати за COVID-19, да не се допускат до отделенията, а да се изолират в друг сектор. Г-н Димитров допълва:

„Там да си изчакат PCR-а и да се предприемат необходимите действия- дали се налага интензивно лечение и отиват в Русе и когато не се налага, отиват при нас.

Болницата в Бяла разполага само с 31 легла за заразени с коронавирус, а русенските лечебни заведения са препълнени.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments