COVID-19: Нова четириседмична блокировка влиза в сила в Англия

0
165
COVID-19
COVID-19. Снимка: Pixabay

В Англия започна ново четириседмично заключване, поради което хората бяха накарани да си останат вкъщи, а магазините, кръчмите и фитнес залите, които не са от съществено значение, бяха принудени да затворят, съобщава “BBC”Новите правила забраняват на домакинствата да се събират на закрито или в частните си дворове, освен ако не са в група за подкрепа.

Полицията предупреди, че хората, които извършват най-грубите нарушения на правилата, ще бъдат изправени пред строги глобиЗаключването ще „изтече автоматично“ на 2 декември, заяви премиерът Борис Джонсън.

Откакто новите правила влязоха в сила, ръководителят на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) призова за спешно удължаване на правителствената схема за отпускане на средства, която плаща 80% от заплатите на работниците до пролетта, за да се предотврати загубата на работни места.

Канцлерът Риши Сунак ще направи изявление в Камарата на общините, като посочи каква икономическа подкрепа ще бъде на разположение на бизнеса и работните места по време на блокирането. Заключването идва на фона на докладите, че ще бъде обявено удължаване на срока на действие след декември.

В сряда депутатите подкрепиха новата блокировка, която има за цел да се бори с нарастването на случаите на коронавирусЗаключването, което влезе в сила в полунощ, замества трите нива на регионални ограничения, които преди това бяха в сила в цяла Англия. Депутатите трябва да гласуват за следващите стъпки, необходими за борба с вируса, преди да изтекат четирите седмици на 2 декември.

Премиерът Джонсън каза на депутатите, че второто блокиране “не е нещо, което някой от нас е искал да направи”, но настоя, че ограниченията представляват “най-добрият и безопасен път за страната ни”.

В сряда Великобритания регистрира още 492 смъртни случая от коронавирус – най-високата дневна цифра от 19 май – и 25 177 потвърдени инфекции. Според новите ограничения хората трябва да останат вкъщи, с изключение на специфични причини, включително образование и работа (ако това не може да се направи от дома).

Всички несъществени търговци на дребно, местата за отдих и развлечения трябва да бъдат затворени, като кръчмите и ресторантите също попадат в тази графа, с изключение на заведенията.

Мартин Хюит, председател на Съвета на ръководителите на националната полиция, предупреди, че виновните за „най-грубите“ нарушения на правилата ще бъдат изправени пред строги глоби. Той каза:

“Всеки от нас носи отговорност да разбере какви са разпоредбите и да ги спазва.”

И добави, че хората, които ги пренебрегват, биха “нарушавали закона и застрашавали живота на останалите”Купувачите в Англия се стекоха по магазините, за да направят покупки в последния момент в сряда, като някои търговци удължиха работното си време, за да се справят с огромното търсене.

За разлика от първото заключване през март, училищата, университетите и детските ясли ще останат отворени и хората ще могат да се срещнат с друг човек, с когото не живеят, на открито обществено място като парк или плаж. Правилата казват, че хората не могат да се смесват с никой, с когото не живеят на закрито или в частни дворове.

Нови насоки за ученици и служители в средните училища

Ново ръководство, издадено от Министерството на образованието на Острова казва, че възрастните и децата на 11 и повече години трябва да носят маска, когато се движат из училището, извън класните стаи или стаите за занимания, “където социалното дистанциране не може лесно да бъде осъществено”.

Училищата трябва да работят за прилагане на указанията възможно от най-скоро, казват от отдела, но са задължени да влязат в сила до 9 ноември понеделник, ако се нуждаят от допълнително време.

Досега това изискване беше само за училища и колежи, където местното ниво на предупреждение за COVID-19 беше „високо“ или „много високо“. Освен това членовете на персонала със сериозни здравословни проблеми не трябва да влизат в училище, добавя новото ръководство за ограниченията.

Пол Уайтман, генерален секретар на профсъюза на училищните ръководители на NAHT, заяви, че някои училища може да се затруднят да останат отворени, ако са имали редица уязвими учители, които да останат у дома. 

Тези, които са изложени на най-голям риск, са посъветвани да си останат вкъщи

На изключително клинично уязвимите хора в Англия се препоръчва да не ходят на работа извън домовете си по време на заключването от четвъртък. В актуализираните правителствени насоки, издадени от Министерството на здравеопазването, на тези, които са изложени на по-висок риск от COVID-19, се препоръчва да излизат само за упражнения и да присъстват на срещи за здраве.

Хората с пети стадий на хронично бъбречно заболяване, тези на диализа и възрастни със синдром на Даун също се съветват да следват съвета. Благотворителни организации, подкрепящи тези групи, включително Asthma UK и Британската фондация за белите дробове, заявиха, че насоките са „стъпка напред“, но са предоставили на хората по-малко от 24 часа, за да се подготвят за промените в живота си.

Актуализирани указания за домовете за социални грижи

Домовете за социални грижи трябва да осигуряват защитена от COVID среда – като предпазни стени от пода до тавана или скафандри за посетителите – за да могат семействата да посещават близките си по време на заключването. Според новите насоки, издадени от Министерството на здравеопазването, домовете за грижи – особено тези, които не разрешават посещения от март насам, “ще бъдат насърчавани и подкрепяни да осигуряват безопасни условия за посещение”.

Всички посещения лице в лице бяха забранени по време на първото национално заключване в разгара на пандемията през пролетта, като много домове за грижи държаха вратите си затворени през следващите месеци на фона на скок в случаите.

Националната здравна служба на Англия в повишена готовност

Лекарите предупредиха пациентите да не отлагат търсенето на медицинска помощ, ако се нуждаят от нея през следващия месец. Кралският колеж на общопрактикуващите лекари заяви, че онлайн и лице в лице срещи ще останат на разположение.

Също в сряда Националната здравна служба в Англия беше поставена на най-високото ниво на тревога, тъй като шефовете на организацията заявиха, че са сериозно загрижени от допълнителния натиск върху здравната системаТози ход означава, че персоналът може да бъде преместен на различни места в страната, докато пациентите могат да бъдат изпращани в други региони за лечение, ако COVID заплашва да претовари местните служби. Изпълнителният директор на NHS Англия сър Саймън Стивънс каза пред „BBC“, че натискът върху службата, причинен от вируса, вече е “три пъти по-лош от допълнителните тежести, които са пред болниците през зимата”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments