COVID-19: Нигерия ще облекчи режима в Абуджа и Лагос от 4 май

0
135
Маска
Снимка: Pixabay

Нигерия планира да започне постепенно облекчаване на ограничителния режим, свързан с коронавируса, на територията на федералната столица Абуджа и щатите Лагос и Огун от 4 май нататък.

Ограниченията трябваше да се премахнат в понеделник вечер, но президентът Мухамаду Бухари заяви, че те трябва да останат в сила. Той също така въведе нови национални мерки срещу COVID-19, включително вечерен час и задължително носене на маски за лице. Тези стъпки ще помогнат на икономиката да функционира, докато се борим агресивно с проблема, каза още държавният глава, цитиран от „BBC“.

По-рано работници от строителна площадка в Лагос изразиха недоволство в знак на протест срещу ограничителните мерки.

Говорител на полицията заяви, че работниците в Зоната за свободна търговия в Леки, включително и тези в рафинерията на милиардер Алико Данготе, продължават да се бунтуват и вече са ранили няколко служители на реда. 51 души са били арестувани, добави той.

По официална информация още една причина за гнева на протестиращите е, че на някои чужди граждани е разрешено да работят в този район.

Нигерия, най-населената страна в Африка и най-мощната икономика, до този момент е съобщила за 1 273 потвърдени случая на заразени с COVID-19 и 40 смъртни случая.

В телевизионно обръщение в понеделник вечерта Бухари призна, че ограничителният режим в Абуджа, Лагос и Огун е довел до много тежки икономически последици, тъй като е в сила от 30 март досега.

„Много от нашите граждани са загубили средствата си за препитание. Много търговски обекти са затворени“.

„Никоя държава не може да си позволи мащабните последици от трайното блокиране на дейността на икономиката, докато чака разработването на ваксини.“

Президентът добави, че от следващия понеделник ще има поетапно и постепенно облекчаване на ограничителните мерки, за да се позволи възобновяването на някои икономически дейности.

Въпреки това за да ограничи разпространението на вируса, той обяви, че правителството ще наложи полицейски час в цялата страна между 20:00 и 06:00 часа, ще изисква всички да носят маски за лице на публично място, като наред с това ще забрани пътуването между отделните щати на страната без основателна причина.

Забраните за социални и религиозни събирания също ще останат в сила.

Държавният глава изрази дълбока загриженост за редицата смъртни случаи в северния щат Кано, при които до този момент причината за смъртта не е известна. Той обяви, че там ще бъде наложен ограничителен режим за две седмици, който влиза в сила веднага, а правителствен екип ще пристигне на място да разследва случая.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments