COVID-19 криза: Хората с доходоносна професия не могат да пращат пари на роднините си

0
24
Пари, икономика
Снимка: Пиксабей

Карлос Соса, салвадорски сервитьор в Ню Йорк, е пращал по 500 долара на майка си месечно с целта да подпомогне сметките ѝ за храна и лекарства, пише агенция “Ройтерс”. Но сега, след като коронавирусната криза вече се усети, той загубва работата си в началото на март. Соса похарчва спестяванията си, а банковите преводи са спрени.

42-годишният мъж споделя, че му е трудно да плаща дори за собствения си наем и е загрижен за майка си. “Ситуацията е много трудна”, казва Соса, който е в процес на обработка на документите си за пребиваване в САЩ. “Най-травмиращо за нас е икономическата част на нещата”, допълва още той.

Заключването, наложено от богатите нации, за да забави разпространението на новия коронавирус, и щетите, които тези ограничения донесоха на техните икономики, прекъсват жизненоважния доход на много често уязвими хора по света: милиардите долари парични преводи, изпращани у дома от роднини, работещи в чужбина.

Приблизително един от девет от населението в света получава парични преводи или около 800 милиона души, според информация на ООН. Ранните данни показват, че вече са настъпили тежки моменти. Ел Салвадор видя, че паричните преводи са се сринали с 40% през април спрямо година по-рано до 287,3 милиона долара, според данни на централната банка на страната.

Соса казва, че търси нова работа, но оцелелите бизнеси се чувстват под риск, като включват места за почистване във влакове или болници. Той предупредил майка си, че известно време няма да има банкови преводи. Както той ѝ казал:

“Ще трябва да видим как да преживеем това, нещата тук са трудни”.

Глобално въздействие

Световната банка заяви, че очаква глобалните парични преводи към страни с ниски и средни доходи да паднат с 109 милиарда долара, или почти една пета, през 2020 г. до 445 милиарда долара. Банката предвижда пандемията да намали заплатите и заетостта на работниците мигранти, които са най-уязвими, когато има икономически спад в приемащите страни.

Резкият спад на паричните преводи носи ужасни последици за много държави по света, които са силно зависими от подобни плащания и чиито икономики вече чувстват спад в търсенето, предизвикан от коронавирусната криза. Рисковете варират от нарастваща бедност и глад до извънредни ситуации на платежния баланс за развиващите се икономики, разчитащи на паричните средства.

Уязвимите места включват Индия, Китай и Мексико – водещите страни-получатели на парични преводи по стойност, според Световната банка. Филипините, четвъртият по големина получател на парични преводи, генерират подобен приход на близо един на 20 души от пълнолетното население, работещо в чужбина.

Мими Юсулат изпращаше вкъщи до 2000 щатски долара, или около 260 долара, на съпруга си и децата си в провинция Антик във Филипините. Но двойката от Хонгконг, за чиито деца се е грижила девет години, я е освободила в края на април. Сега 49-годишната жена може да измисли само един начин да получи пари за оцеляване на семейството си:

“Взехме назаем от сестра ми, взехме от моя приятел. Просто заем, заем, заем.”

Въздействието би могло да се почувства по-остро в развиващите се и пограничните пазарни икономики, още по-зависими от трансферите. Ел Салвадор и съседката му Хондурас са особено уязвими. И в двете държави са получавали парични преводи, които възлизат на около една пета от брутния им вътрешен продукт през 2018 г., сочат данните на Световната банка. Анализаторите казват, че паричните средства укрепват строителните сектори на страните, стимулират потреблението и помагат на мнозина да избегнат бедността.

Двата най-големи източника на парични плащания в света усетиха силно сътресение. Съединените щати, които са начело на списъка на Световната банка, отчитайки около 68,50 милиарда долара плащания в световен мащаб през 2018 г., отбелязаха рязко увеличение на безработицата, като повече от 40 милиона работни места са загубени от март насам. Икономиките в Персийския залив, световният номер две източник на преводи, бяха затруднени от по-ниските цени на петрола.

Латински ограничения: Бум до банкрут

Очаква се затягането на ситуацията с паричните преводи в САЩ да обърне многогодишен бум на плащанията на семейства в Латинска Америка. До началото на тази година латиноамериканските имигранти са насочвали рекордно високи суми от Съединените щати, според данните на централната банка и базирания в САЩ мозъчен тръст Междуамерикански диалог. Силната американска икономика беше основният двигател на потоците. Специалистите по парични преводи също така твърдят, че кампанията на президента Доналд Тръмп за спиране на емиграцията е помогнала да се увеличи паричният поток, тъй като мигрантите спестиха повече в случай на депортации.

Паричните преводи в Мексико, Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор постигнаха комбиниран рекорд от 57,7 милиарда долара миналата година, показват данни на централната банка. Тези четири страни представляват около 64% ​​от 10,5 милиона нелегални имигранти, живеещи в Съединените щати през 2017 г., според най-новите оценки на изследователския център Pew.

Ранните данни предполагат срив в паричните преводи, тъй като коронавирусът и болестта COVID-19, която причинява той, се разпространяват в Съединените щати. Сектори като обслужване в хранителните обекти и туризъм, в които работят голям брой имигранти, бяха ударени с изчезване на работни места за една нощ… 

През април паричните преводи в Гватемала вече паднаха с 20% спрямо година по-рано, до 690,7 милиона долара. Това беше основен завой за страна, която наскоро през февруари показа ръст на паричните преводи от 17% спрямо предходната година, според централната банка на страната. Гватемала е получила 10,5 милиарда долара парични преводи миналата година, което се равнява на почти 14% от националната икономика на страната.

Елизабет, която живее близо до столицата на Гватемала, е получавала около 1200 долара на месец от годеника на дъщеря си, който работил като готвач в Съединените щати. Но плащанията спрели рязко, след като коронавирусът затваря двете заведения, в които работи, както и останалите места, които му носели допълнителен доход.

Парите били в полза на Елизабет за нейното лечение за рак на стомаха в получастна болница и осигурявали редовни посещения от медицинска сестра, както и храна и други основни нужди. “Бъдещето изглежда мрачно”, споделя 69-годишната Елизабет, на вид крехка и слаба, докато стои на вратата на дома си близо до Гватемала Сити в началото на май.

„Сега само моля Бог да ни помогне и да помогне на всички онези хора, които са загубили работата си в Съединените щати и тук“, каза тя.

Президентът на централната банка на Гватемала Серхио Рецинос заяви, че спадът в паричните преводи като цяло има значително влияние върху икономиката на страната му. Около половината парични преводи отиват за потребителски разходи, отбеляза той, а около 30% са изразходвани за строителство. Той каза, че вече се усеща негативно въздействие в строителния сектор.

„Това е брутално“

Базираната в Никарагуа AirPak, трансмисия с тежка категория, работеща с франчайзи на Western Union Co. в много страни от Централна Америка, заяви, че до края на април годишните потоци са намалели с около 20% в цялата мрежа на компанията, която оперира с 26 други малки фирми, включително MoneyGram. Средната стойност на всяка транзакция също е намаляла с около една пета.

Това е брутално“, заяви Пиеро Коен, изпълнителен директор на AirPak, който казва, че той обработва около една пета от всички парични преводи, които текат към региона.

Главният финансов директор на Western Union Радж Агравал заяви пред “Ройтерс”, че второто тримесечие може да е най-ниската точка за най-голямата в света фирма за парични преводи. Той очаква бизнесът да се подобри през следващите месеци на фона на икономическите стимули.

Все пак се очаква загубата на доходи да разтърси икономиките на Латинска Америка, особено на държавите от Централна Америка, където минали периоди на икономически затруднения подхранват насилието на банди и вълните на емиграция в Съединените щати.

В Мексико повечето парични преводи идват от САЩ. Страната отбеляза скок в трансферите през март, което някои анализатори приписват на опасенията от влошаване на перспективите за заетост в Съединените щати и благоприятния валутен курс. Но някои анализатори смятат, че паричните преводи могат да се свият с повече от 21% между 2020 и 2021 г.

Забавящият се поток се усеща в малкото градче Сан Бартоломе Киалана в южния щат на Оксакса в Мексико, 2500 души.

“Парите, изпращани обратно в града през годините, помагат за намаляване на бедността сред поколенията и подхранват многогодишен бум на строителството”, според кмета на града Викториано Гомес Мартинес.

Няколко празни строителни площадки напомнят за паузата в притока на пари от САЩ. На парцел земя Франсиско Месинас доскоро строеше с пари от трите си деца в Лос Анджелис. В момента на мястото стърчат метални пръти от основите на строителната площадка, а подредени бетонни плочи и купчини баластра лежат непокътнати, без да има работници около тях.

От 30 000 мексикански песо (1364,26 долара) до 60 000 мексикански песо (2728,51 долара) са изпращали доскоро двамата синове и дъщерята на Месинас. Без тяхна помощ проектът напълно замира, след като и трите деца загубиха работата си в ресторанта в Лос Анджелис.

Стоейки върху червена мръсотия на мястото, където трябва да бъдат издигнати три къщи, заедно с място за кафене и малък бизнес, Месинас каза: “Работата е спряла. Те не могат да изпратят пари за това.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments