COVID-19: Киносалоните и музеите отварят отново в Англия от 4 юли

0
29
Киносалон
Снимка от Pixabay

Кината, музеите и галериите в Англия ще могат да отворят врати отново, считано от 4 юли, като се очаква Борис Джонсън да обяви това категорично днес, предвид факта, че като цяло е планирано допълнително облекчаване на мерките, свързани с пандемията от новия коронавирус. Обектите, затворени от средата на март, ще могат да посрещнат отново посетителите си, при условие, че се спазват мерките за безопасност, пише „BBC“.

Премиерът трябва да определи и механизма, по който заведенията ще могат безопасно да отворят врати отново, при спазване на правилото за социална дистанция от 2 метра. Министърът на здравеопазването във Великобритания Мат Ханкок заяви вчера, че вирусът е „в отстъпление„. В неделя бяха отчетени по-малко от 1000 потвърдени нови случая, като това е най-ниската дневна цифра след обявяването на ограничителният режим, който влезе в сила на 23 март, а броят на хората, приети в болница за лечение на вируса също е спаднал под 5000.

Броят на ежедневните смъртни случаи от COVID-19 също спадна до 15 души – най-ниският от 15 март насам. Въпреки това трябва да се отбележи, че цифрите често са по-ниски в понеделник поради забавяне на отчитането. В понеделник премиерът обсъди промените с Комитета по стратегиите за борба с COVID-19, на който присъстваха главният научен съветник на Обединеното кралство сър Патрик Валанс и главният медицински директор на Англия професор Крис Уити. Очаква се той да обяви плановете си в около 12:30 ч. местно време.

Очаква се Джонсън да обяви категорично дали правилото за спазване на социално дистанциране от разстояние 2 метра ще бъде намалено до 1 метър, считано от 4 юли, наред с други разхлабени мерки. Правителството беше подложено на критика от страна на сектора на хотелиерството и някои депутати от Консервативната партия, по отношение на правилото за социална дистанция от 2 метра, като мнозина възнегодуваха, че е невъзможно да се търгува при сегашните мерки. Лейбъристите на свой ред заявиха, че влизането в сила на тази промяна ще зависи от служителите, които разполагат с подходящата защитна екипировка, като маски за лице, както и от наличието на ефективна система за тестване и проследяване на потвърдените случаи.

Министрите обсъждат и идеята клиентите да се регистрират, когато влизат в кръчми и барове, за да могат лесно да бъдат проследени, ако влязат в контакт с човек, заразен с коронавирус. Като част от плана на правителството за възстановяване на икономиката, вероятно някои места за изкуства и развлечения също ще могат да отворят отново на 4 юли, но само ако следват указанията, с които да гарантират, че са са защитени от COVID-19.

От тях се очаква да намалят контактите лице в лице, като изискват от клиентите предварително да резервират билети, да стоят на безопасно разстояние, докато чакат на опашки и да влизат и излизат през различни зони. Обсъжда се поставянето на защитни екрани, за да се сведе до минимум риска за персонала, а вентилационните системи ще бъдат подобрени.

В своето изявление Джонсън потвърди обещанието си да използва специализирана система за тестване и проследяване на потвърдените случаи, с която да се контролират адекватно локалните огнища на инфекцията чрез налагането на карантинни мерки.

Останалите държави от Обединеното кралство тепърва ще обявяват планове за промяна на правилото за разстояние от 2 м. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън поиска от научните съветници да преразгледат обстоятелствата, при които може да бъде намалено разстоянието за социално дистанциране, наред с други допълнителни облекчения на мерките.

В Северна Ирландия, където хотели, барове, ресторанти и кафенета ще бъдат отворени отново от 3 юли, министърът на икономиката Даян Додс заяви, че е готова да преразгледа и правилото за социална дистанция. Училищата ще могат да спазват разстояние от 1 м, когато възобновят дейността си през август. Промяната се обсъжда и в Уелс, където министърът Марк Дрейкфорд заяви, че ще подкрепи новата мярка, ако съветниците му се съгласят, че е безопасна.

Световната здравна организация препоръчва спазването на разстояние най-малко 1 м.

Допълнителна информация:

  • Бившият канцлер Сажид Джавид предупреди, че е възможно да се върнат някои от строгите мерки, тъй като икономиката на Обединеното кралство се бори със сериозни последствия от пандемията.
  • Екип от британски учени започна инициатива за проследяване на дивата природа по време на глобалното забавяне на човешката дейност, причинено от новия коронавирус.
  • Хората, които са излекувани от коронавируса, се призовават да дарят кръвна плазма, която да бъде използвана за лечение на инфекцията при новозаразени.
  • Тридесет и шест души са дали положителна проба за COVID-19 в център за грижи в Нортхемптън, в който са постъпили трима пациенти, лекувани в болница които по-късно са се оказали заразени.
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments