COVID-19: G20 отлага дългови плащания за бедните нации

0
57
Коронавирус
Снимка: Pixabay

Страните членки на групата за международно икономическо сътрудничество G20 се споразумяха да отложат дълговите плащания за някои от най-бедните страни в света. Споразумението засяга дългови плащания към G20, дължими до края на 2020, съобщи „BBC“.

Целта е да се подпомогнат икономически уязвимите страните при овладяването на здравните и икономически последици от пандемията от коронавирус.

Великобританската благотворителна група “Jubilee Debt Campaign” определи мерките като добро начало, но очаква още много усилия от G20 за в бъдеще. От групата са изчислили, че отлаганията по кредитите ще засегнат парични потоци в размер на 12 милиарда долара.

Благотворителната група подчертава, че това е само отлагане на дължимите плащания, като те ще трябва да бъдат заплатени между 2022 и 2024 заедно с натрупаната лихва в периода на отсрочката.

Общо 77 страни ще се възползват от гласуваното споразумение.

Въпросният план бе първоначално одобрен от развитите страни членки на G7 във вторник, като срещна подкрепа и в по-широкия кръг на страните от G20.

Някои страни като Китай и Саудитска Арабия, които са членки на G20, но не и на G7, са сред крупните кредитори на развиващите се страни, като G7 ги призова за солидарност към отсрочките по международните кредити.

Призив за отсрочки

Мерките са взети в отговор на всеобщите опасения, че слабо развитите страни са изправени пред изключително опасно предизвикателство в борбата със здравните и икономически последици от пандемията.

G20 призова частните кредитори да предприемат сходни мерки спрямо най-слабо икономически развитите страни. Същевременно обаче, G20 подчерта, че това може да се осъществи единствено под формата на доброволно и самосиндикално решение.

“Jubilee Debt Campaign” твъди обаче, че мерките няма да са достатъчни. От благотворителната групата искат да се гласуват правни промени, които да гарантират, че частните кредитори няма да могат да завеждат съдебни дела срещу развиващите се страни в случай на закъснели плащания.

Това важи в голяма степен за Великобритания и Ню Йорк, тъй като повечето развиващи се страни се ръководят по тяхното законодателство.

От групата коментираха още, че плащанията следва да бъдат директно отписани, вместо просто да се забавят във времето.

Такива мерки де факто бяха предприети от Международния Валутен Фонд по-рано тази седмица, макар и за ограничен брой плащания. По-конкретно МВФ взе решението да използва собствени средства, за да покрие плащанията за следващите шест месеца на 25 страни с ниски нива на доходи, намиращи се главно в Африка.

Превод: Ивайло Йотов

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments