COVID-19: Броят заразени сред работниците мигранти в Сингапур вече е три пъти по-висок

0
84
Работници мигранти
Снимка от Pixabay

Правозащитна група заяви, че е „не е изненадана„, след като беше разкрито, че почти половината от работниците мигранти в Сингапур са били заразени с COVID-19 през последните девет месеца. Новите данни показват, че 152 000 чуждестранни работници – 47% са били заразени. Спрямо други места по света, като например в Лондон, където по-малко от 11% от населението се е заразило от началото на пандемията досега, в Сингапур ситуацията все още не е напълно спокойна. Без да се броят работниците мигранти, около 4000 души са дали положителни проби за вируса там.

Мъжете мигранти, по-голямата част от които живеят в големи общежития, в които споделят една тясна стая с голям брой други хора, са били поставени под карантина, за да се изолират от останалата част от населението, тъй като случаите на заразени са достигнали рекордно ниво през април. Успокоителен е фактът, че през последните месеци заразените с коронавируса както сред населението, така и в общежитията за мигранти са спаднали драстично, а властите наскоро обявиха допълнително облекчаване на общонационалните ограничения.

Въпреки това чуждестранните работници в Сингапур – обикновено недобре платени работници мигранти, идващи от Южна Азия, които до голяма степен работят в строителния и производствения сектор, все още се сблъскват с ограничения, свързани със свободното придвижване и пътуване, които предстои постепенно да бъдат премахнати през следващата година.

Защо цифрите изведнъж скочиха?

Последната статистика отразява данните от популярните PCR тестове за коронавирус, които проверяват дали човек в момента е носител на вируса, както и специализираните серологични тестове, които проследяват дали човек го е преболедувал преди време. Около 54 500 работници са дали положителни проби при провеждане на PCR тестове, а други 98 000 са били диагностицирани  чрез серологичен тест. Предишната цифра беше оповестена публично преди доста време, а последната беше обявена едва вчера.

Министерството на здравеопазването на Сингапур заяви, че до началото на август цялото съсловие на работниците е било тествано най-малко веднъж с поне един от двата вида тестове. Заразените 152 000 души сред чуждестранните работници съставляват почти половината от общо 323 000 работници, живеещи в общежития в островната държава. Все пак трябва да се знае, че предстои да бъдат направени още около 65 000 серологични теста сред работниците, като процентът вероятно ще продължи да нараства.

Успехът и провалът на Сингапур

Първите случаи на коронавирус в страната са били регистрирани още през януари, но щателна програма за проследяване на контакти  е съумяла да овладее до значителна степен разпространението на инфекцията, поне през първите месеци от началото на пандемията. Въпреки това когато вирусът е започнал да се разпространява сред работниците мигранти, властите не са успели да проследят и изолират навременно всички заразени, вследствие на което броят им в тази общност е постепенно е нараснал.

От общо 58 341 положителни PCR теста, проведени в Сингапур до момента, 93% от тях са сред общността на работниците мигранти. В отговор на високия процент на заразени и починали, много от общежитията, които приютяват хиляди работници, са били поставени под карантина през април, като работниците дори са били държани под ключ, за да не излизат. В момента дори здравите работници имат право да бъдат отвеждани само до работните си места и от време на време да пазаруват в определени магазини близо до общежитията си, разкриват запознати.

Работниците все още имат забрана да излизат от общежитията и са третирани като затворници, използвани заради техния труд, без да имат свободата да се придвижват свободно.“, гласи още информацията.

Вчера властите в Сингапур заявиха, че огнището на зараза в общежитията е под контрол и ограниченията, касаещи работниците, постепенно ще бъдат разхлабени. През първото тримесечие на 2021 г. на някои работници ще бъде разрешен достъп до обществените места и обекти поне веднъж месечно, като те ще трябва да носят със себе си устройства за проследяване и да спазват стриктно мерките за безопасност.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments