COP27: Климатичната сделка е значима, но няма напредък за изкопаемите горива

0
15
Участници в COP27
Участници в COP27. Снимка: Facebook

По време на срещата на конференция на ООН по изменението на климата /COP27/ беше постигната историческа сделка, според която богатите нации ще плащат на по-бедните за щети и икономически загуби, причинени от климатичните промени. Така се слага край на близо 30-годишното чакане на засегнатите от климатичните въздействия нации за някакви обезщетения. Въпреки това някои от развитите страни останаха недоволни от липсата на напредък в намаляването на изкопаемите горива.

„Ясен ангажимент за постепенно премахване на всички изкопаеми горива? Не е в този текст.“, каза Алок Шарма от Обединеното кралство, който беше президент на предишната среща на върха на COP в Глазгоу.

Тазгодишните преговори в Шарм ел-Шейх, Египет, бяха близо до провал и заради това бяха удължени с два дена. Историческият момент, когато Фондът за загуби и щети беше договорен, беше посрещат с аплодисменти от изтощените делегати. Припомняме, че срещата на върха започна преди 2 седмици със силни изявления на уязвими нации. Премиерът на Бахамите Филип Дейвис заяви:

„Няма да се откажем… алтернативата ни изпраща във воден гроб.“

Днес министърът на климата на Пакистан Шери Реман, която преговаряше за блока на развиващите се страни плюс Китай, каза пред журналисти, че е много щастлива за споразумението. Тя е убедена, че са намерили начин да работят в посока постигане на климатичните цели.

Според екоминистъра на Антигуа и Барбуда Молуин Джоузеф и председател на Алианса на малките островни държави сделката е „победа за целия свят“ и „възстановява глобалната вяра в този критичен процес, посветен на гарантирането, че никой не е изоставен“.

Но нации и групи, включително Обединеното кралство, Европейският съюз и Нова Зеландия, оставиха Египет недоволни от компромисите с изкопаемите горива и ограничаването на изменението на климата.

„Изключително съм разочарован, че не успяхме да стигнем по-далеч.“, заяви водещият преговарящ на Обединеното кралство Алок Шарма пред журналисти след приключване на разговорите. Окончателната всеобхватна сделка не включва ангажименти за „поетапно намаляване“ или по-малко използване на изкопаеми горива.

Министърът на климата на Нова Зеландия каза пред „BBC News“, че е имало „силни опити от страна на петролните държави да отменят“ споразуменията, но развитите страни са „задържали линията“. Нациите, включително групата Г-20, настояват светът спешно да намали използването на изкопаеми горива. Но развиващите се нации като Индия – или тези, които разчитат на петрол и газ – са против, защото искат да експлоатират своите резерви, както са правили западните страни в миналото.

Очакванията не бяха високи в началото на COP27. Днешната сделка обаче може да се окаже най-значимото развитие след Парижкото споразумение. Предстои да бъдат уточнени подробностите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments