COP26: Повече от 40 страни обещават да се откажат от въглищата

0
13
Въглища
Въглища. Снимка: Pixabay

Повече от 40 държави се ангажират да се откажат от въглищата в обещания, поети на срещата на върха COP26 за климата, твърди правителството на Обединеното кралство, цитирано от BBC.

Основните страни, използващи въглища, включително Полша, Виетнам и Чили, са сред тези, които поемат ангажимента. Но някои от най-големите зависими от въглищата страни в света, включително Австралия, Индия, Китай и САЩ, не се подписаха под обещанието. Въглищата са с най-голям принос за изменението на климата.

Подписалите споразумението са се ангажирали да прекратят всички инвестиции в ново производство на въглища в страната и в чужбина. Те също така се споразумяха постепенно да премахнат въглищната енергия през 2030-те години за големите икономики и през 2040-те за по-бедните страни, каза Обединеното кралство.

Десетки организации също подписаха обещанието, като няколко големи банки се съгласиха да спрат финансирането на въгледобивната индустрия. Mинистърът на бизнеса и енергетиката на Обединеното кралство Кваси Квартенг беше категоричен:

„Вижда се краят на въглищата.

Той заяви още:

„Светът се движи в правилната посока, като е готов да запечата съдбата на въглищата и да прегърне екологичните и икономическите ползи от изграждането на бъдеще, захранвано от чиста енергия.

Но бизнес секретарят в сянка на Обединеното кралство Ед Милибанд каза, че съществуват явни пропуски от Китай и други големи емисии, които не са се ангажирали да спрат увеличаването на използването на въглища в страната. Той също така отбеляза, че няма нищо за постепенното спиране на петрола и газа. Милибанд добави, че правителството на Обединеното кралство е освободило другите от хватката.

Въпреки че е постигнат напредък в намаляването на използването на въглища в световен мащаб, през 2019 г. те все още произвеждат около 37% от електроенергията в света. Страни като Южна Африка, Полша и Индия ще се нуждаят от големи инвестиции, за да направят своите енергийни сектори по-чисти.

Хуан Пабло Осорнио, ръководител на делегацията на Грийнпийс на COP26, каза:

Като цяло това изявление все още не отговаря на амбицията, необходима за изкопаемите горива през това критично десетилетие.

Той допълни:

„Дребният шрифт привидно дава на държавите огромна свобода на действие да изберат сами датата си за поетапно премахване, въпреки помпозното заглавие.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments