Чуждестранните наблюдатели: Голямото правителствено харчене преди вота даде несправедливо предимство на управляващата партия

0
176
Ръководителят на мисията Корийн Йонкер
Ръководителят на мисията Корийн Йонкер. Снимка: Corien Jonker, Facebook

Имаше трудности в организацията на парламентарните избори в България заради COVID пандемията. Вирусът се оказа голямо предизвикателство за властите в страната, както и за нашето наблюдение, коментираха представители от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които участваха като наблюдатели на вота у нас. Ръководителят на мисията Корийн Йонкер отбеляза по време на брифинг, че към тях не са успели да се присъединят краткосрочни наблюдатели, които да им позволят детайлно да наблюдават изборния ден.

„Бих желала да вляза в повече подробности за нашите основни констатации. Първо – правната рамка създаде адекватна база за демократични избори, но имаше много поправки, които попречиха за достатъчно консултации и справяне с предишните препоръки. Имаше недостатъци в правната рамка, в прилагането ѝ. В резултат на това хората нямаха начин да се справят с нарушенията.“, посочи Йонкер.

Ръководителят на мисията коментира, че например жалбите е можело да бъдат подавани само от тези, които са пряко засегнати и това е станало причина за отхвърлянето на голяма част от тях. По думите й, когато е имало политически чувствителни проблеми – за злоупотребата с държавни ресурси, Комисията е нямала 2/3 мнозинство, за да вземе решение.

„Тези недостатъци в правната рамка поставиха в риск общественото доверие в изборния процес, което е жизненоважно за демокрацията.“

Йонкер отбеляза, че по време на кампанията са били направени дискриминационни коментари по адрес на циганите и ЛГБТИ общността. Според нея обаче социалната и финансовата зависимост на някои групи ги е направила уязвими към сплашване и схеми за купуване на гласове, които са били докладвани на техните наблюдатели.

Допълнителен риск за общественото доверие е било финансирането на предизборните кампании и разходването на средства от бюджета. Според Йонкер спонсорирането на предизборната кампания и таваните за разходи трябва да осигуряват равни възможности.

„Това обаче беше компрометирано от голямото харчене от страна на правителството преди изборите, което даде несправедливо предимство на управляващата партия. Освен това, липсата на ограничения за дарения за партиите подкопа равната основа между различните играчи и кандидати. Масивното използване на административните ресурси разми линията между държавата и партията, което не отговаря на ангажиментите на България към ОССЕ“, заяви още тя и изтъкна, че медийното покритие на предизборната кампания е било най-вече чрез платени репортажи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments