Четирима победители от Сливен от международна младежка космическа програма

0
46
Космическа програма
Космическа програма. Снимка: Space Camp Turkey

Четири деца от Сливен се върнаха с победа от международната младежка космическа програма Space Camp Turkey. Всички са ученици от Природоматематическата гимназия „Добри Чинтулов“ в града – Симона Василева е от IX клас, а Добромира Стоянова, Галина Илиева и Антонио Русинов са от VII клас.

Те бяха отличени за най-добро представяне в Mission control по време на учебния лагер, изграден по модел на НАСА в турския град Измир. Той сe проведе в последната седмица на юли като целта му е да разшири интереса на учениците към науката и да ги запали по Космоса, комическите изследвания и технологии.

В лагера децата тренират на реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Така те научават каква е подготовката на астронавтите – физическа, интелектуална и психическа. Обучението включва още конструиране и изстрелване на свой собствен модел на ракета, симулиран модел на живеене на борда на Международната космическа станция, използване на технологии, за да се проектира и изгради футуристична марсианска колония, стартиране на симулирани мисии до Международната космическа станция и извън нея, комуникация във водна среда.

След преминаване на програмата участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света. Симона, Добромира, Галина и Антонио са втората поредна група ученици от сливенската математическа гимназия, които се включват в обучението в Space Camp Turkey.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments