Честваме Гергьовден и Деня на храбростта

0
126
Свети Георги
Свети Георги. Снимка: Pixabay

На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги победоносец. Той е един от почитаните светци у нас. Славен е както от християни, така и от мюсюлмани. Свети Георги е и мъченик на Христовата вяра.

Днес имен ден празнуват десетки хиляди българи, носещи имената: Георги, Гергана, Гео, Генчо, Галя, Ганка, Ганчо.

6 май се чества и като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Според народните вярвания Свети Георги и Свети Димитър са братя близнаци, между които е поделена годината. Гергьовден предшества настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година. На днешния ден се спазват много обичаи и традиции, които са свързани както със здравето, така и със земеделието.

Традиционно Свети Георги се приема като повелител на пролетната влага и плодородието, той е покровител на всички земеделци, но най-вече на овчарите.
В народните вярвания светецът е надарен с мощ и затова се представя като борещ се със змей и побеждаващ ламята.

Народът почита Свети Георги с много ритуали, сред които най-известните са освещаването на обредните хлябове и гергьовското агне. На този ден се прави и курбан, а цялото семейство се събира около празничната трапеза.

Заради социалното дистанциране тази година няма да се проведе традиционният военен парад. Вместо това празникът на Българската армия ще бъде отбелязан с церемонии и демонстрации.

Военните асове ще покажат например операция по търсене и спасяване на катапултирал пилот във вражеска територия, предаде „DarikNews“. В нея ще участват изстребител МиГ-19 и два самолета L-39. Те са от авиобазата Граф Игнатиево.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments