Честваме Деня на Тракия

0
105
Ден на Тракия
Снимка: Искра.бг

Днес се проведе официалният ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк до Военен клуб – Бургас по случай честването на Деня на Тракия.

На този ден почитаме паметта на близо 50-те хиляди тракийци, които губят животите си, бягайки от турските гонения и на загиналите в битката за Одрин.

Датата 26 март 1913 г. символизира две съдбовни събития: на бойната слава на българската войска и на стремежът на тракийските българи към свобода и присъединяване към отечеството.

Още от 1914 г. българите обявяват датата 26 март за Ден на Тракия. От 2006 г. той е официално признат и от Министерския съвет на България и вече става общобългарски празник. На този ден всички тракийски дружества в страната почитат паметта на героите от Одринската епопея с поклонение пред светите места, с църковни служби и концерти.

На събитието присъстваха десетки жители на Бургас, родолюбци, общественици и бургаски видни личности, сред които бяха: общинският съветник Константин Бачийски, Стефан Петров – лидерът на ОЗБГ, Севдалина Турманова – зам.-областен управител на Област Бургас, зам.-кмет на Община Бургас Йорданка Ананиева, общинският съветник Тодор Ангелов и други.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments