Честваха 95 години от създаването на читалище в мездренско село

0
97
Народно читалище „Просвета-1928“
Народно читалище „Просвета-1928“. Снимка: Община Мездра

В навечерието на 24 май в мездренското село Царевец честваха 95 години от създаването на Народно читалище „Просвета-1928“. По този повод на площада в каменоделското селище се състоя тържество. Сред официалните гости бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, председателят на градското НЧ „Просвета 1925“ Валентин Вълчев, кметовете на Игнатица и на Брусен, община Мездра Иво Костов и Георги Николов и на Сухаче, община Червен бряг Христинка Димитрова.

„В деня на светлия празник изразяваме уважение и почит към основоположниците на читалищното дело в село Царевец и на всички читалищни дейци през годините, от създаването на читалището до днес. Всичко сътворено е оставило диря в сърцата на хората. Нека и занапред тази следа да буди обичта на мало и голямо!“, подчерта в доклада си за историята на просветно-културното средище Лиляна Лещарска, секретар-библиотекар на НЧ „Просвета-1928“. 

Приветствия отправиха също кметският наместник на Царевец Маргарита Петкова и кметът на общината Иван Аспарухов, който каза:

„Бъдете живи и здрави! Благодаря ви и предавайте това културно наследство на децата. Честит празник!“

От името на Община Мездра Иван Аспарухов връчи на НЧ „Просвета-1928“ почетен знак за принос към просветата и културата и комплект книги на местни автори за фонда на читалищната библиотека.

Народно читалище „Просвета-1928“

По време на честването беше огласено решение на Настоятелството на местното читалище за удостояване посмъртно на 7 дългогодишни читалищни дейци със званието „Почетен член на НЧ „Просвета-1928“: Латинка Христова, Виктория Гъркова, Вера Костурска, Тодора Лещарска, Дичо Медньов, Лазаринка Герчекова и Лиляна Методиева. Други дейци, допринесли за развитието или подпомогнали дейността на читалището, получиха дипломи, грамоти и благодарствени адреси.

За празничното настроение на присъстващите се погрижиха самодейни певчески и танцови състави от Мездра, Зверино, Типченица, Царевец, Ребърково и Сухаче.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments