Честито на партиите на протеста! Те разглобиха предишното статукво, но имат ли ход?

Повтаря ли се миналото в бъдещето?

0
138
Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова
Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова. Снимка: Колаж, Facebook

Парламентарните избори на 11.07.2021 г. произведоха подобни резултати като на предходния вот – „партиите на промяната“ („Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“) нямат мнозинство и не могат да управляват самостоятелно. Необходима им е допълнителна подкрепа на някоя от другите парламентарно представени партии. След изборите от БСП и „Демократична България“ заявиха, че няма да подкрепят безусловно и призоваха за преговори около идеите, върху които ще се сформира едно бъдещо мнозинство.

От партията на г-н Трифонов обаче имат различен план за обозримото бъдеще и не демонстрират готовност за постигането на консенсус чрез диалог и сътрудничество. Вчера в 11:00 часа г-н Трифонов обяви състава на проектокабинета, който ще предложи след връчването на мандата, като отрече възможността за коалиционно управление и обяви приоритетите, около които ще очаква подкрепа от другите анти-ГЕРБ формации, като не спомена нищо за диалог и консенсус. Тоест без никакви преговори за политики от „Има такъв народ“ искат подкрепа – поведението на партията е и ултимативно към останалите анти-ГЕРБ формации – „или ни подкрепете, или нови избори“. Г-н Трифонов и „Има такъв народ“ искат да управляват еднолично.

Нашият модел на демокрация е консенсусен и изборните резултати отразяват състоянието на обществените нагласи, а думите „коалиция“ и „консенсус“ не са мръсни по представата на гласовитото Шоу, а гаранция за диалог и компромис, и също така гаранция за демокрация – там, където няма диалог и отстъпки спрямо мислещите различно – демокрацията умира като се трансформира в диктатура на мнозинството.

Предложението на политическа сила „Има такъв народ“ не е демократично, а напротив дори е автократично. Това лъха от думите на г-н Трифонов:

„Подкрепете моите предложения, аз ще сформирам дневния ред. Нашият дневен ред трябва да и ваш.“

Протестърските формации „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, а освен тях и БСП или ще трябва да следват „Има Такъв Народ“, подкрепяйки безусловно политическите им предложения, или ще трябва да вървим отново към избори. И вероятно, ако не дадат подкрепата си за предложеното правителство на г-н Трифонов и „Има Такъв Народ“, той ще ги обяви за врагове на народа, както направи това с политическа партия ГЕРБ и ще обяви съюз на народа срещу тях на едни бъдещи парламентарни избори. Това е разликата и между демократичните, и автократичните лидери – автократите обявяват съюз на народа срещу елита като го нарочат за враг на народа, а демократичните са способни на диалог и консенсус, и включват в формирането на политическите решения и алтернативните позиции, за да са представени колкото се може повече от обществените групи в реализираната политика.

Протестърските формации – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ „разглобиха“ предишното статукво, но едва ли са си давали сметка какво ще следва след това, защото вероятно няма да могат да сглобят нищо на мястото на разглобеното, непрозорливо отвориха вратата към антидемократично лидерство в политиката. Имат ли сега ход „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ или са без такъв?

Що се отнася до състава на предложеното правителство от „Има такъв народ“, в него влизат предимно хора, завършили образованието си извън България и без никакъв политически опит като изключим няколко фигури от него. Това дава възможност на хората зад сцената да управляват политическите процеси през обявените нови политически фигури много по-лесно, като всяко едно решение ще бъде изградено на основанията на експертния потенциал на хората, придобили образованието си извън България.

Ролята на политика е заменена от тази на експерта без никакъв политически опит. Едно запомнете – повечето от предложените експерти от г-н Трифонов никога не са взимали политически решения, които се разпростират върху цяла общност, а са изготвяли решения за максимизирането на ползите на определен частен икономически интерес. Повечето от тях идват от средите на едрия бизнес. А между икономическите решения в частния сектор и между политическите решения има голяма пропаст – ако Ви се предложи да Ви се заплаща без да работите, това ще максимизира индивидуалната полза за вас, но какво би станало, ако едно такова решение се разпростре върху цяла общност? Затова не се вторачвайте в предложения експертен кабинет. По-важно от това кой участва в него е кои са интересите в сянка. Вече имаме опит в подобен кабинет от недалечното минало – в правителството НДСВ също участваха експерти със солиден опит и образование зад граница. Досещате се какъв беше резултатът от тяхното управление – не им стигнаха тези прословути 800 дни, въпреки ще сами ги заложиха.

Ще трябва ли да си припомним миналото, за да опознаем бъдещето? Спомняте ли си каква беше съдбата на политическата формация НДСВ?

Източник: Станислав Тодоров

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments