Честите почивки повишават ефективността на работното място

0
18
Работна среда
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Поне 1-2 дни са нужни на човек, за да се адаптира към работната среда след летен отпуск, казва психологът доц. Маргарита Бакрачева.

По нейни думи мозъкът ни се нуждае от няколко дни, за да се адаптира към всяка една промяна. Дори когато отиваме на почивка е нужно време докато се отпуснем.

Според нея през тези два дни човек не е максимално концентриран. Обикновено всеки знае от предишен опит колко му е необходимо, за да се настрои и да приеме новата роля. Препоръчително е да се следва личния ритъм, пише „Фокус“.

Нормално е да допускаме малки грешки – в такива случаи може да се обърнем за помощ към колега. Почивката е изключително важна. Доц. Бакарчева е категорична, че работоспособността се повишава, дори когато става на въпрос за кратки почивки през деня, по време на работния ден. Не са единици тези, които се лишават от обедната си почивка, но това, според нея е грешно, тъй като тя е важна за възстановяването и зареждането с енергия на тялото и мозъка.

„Независимо от възрастта, етапът, в който сме максимално концентрирани не надвишава 15 минути“, казва тя.

Важно е това да се разбере и от работодателите – когато хората са по-отпочинали и са се разтоварили от ежедневния стрес „за по-малко време могат да свършат повече и по-ефективно нещата, които им предстоят“.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от