Чешкият президент се готви да назначи министър-председател

0
5
Флаг на Чехия
Снимка: Pixabay

На 26 ноември президентът на Чешката република ще обяви официално новия министър-председател на страната. Кандидатът за поста Петер Фиала съобщи за решението на президента Милош Земан, след като посети държавния глава в болница по-рано днес. Както е известно, Фиала е начело на коалицията, която спечели най-много гласове на изборите миналия месец, предава „AP“.

В Чешката република президентът обикновено избира победителя в изборите за съставяне на ново правителство. Ако кандидатът успее да събере мнозинство за кабинет, Земан ще го назначи като министър-председател и ще му позволи да оглави новото правителство.

Двете коалиции, събрали мнозинство от гласовете на изборите, подписаха споразумение за споделяне на властта с Фиала, който заяви на президента, че 18-членният му кабинет е готов да управлява и с други партии. Трипартийната либерално-консервативна коалиция „Заедно“, съставена от Гражданската демократическа партия, Християндемократическата партия и партията ТОП 09, спечели 27,8 % от гласовете на изборите миналия месец. Тя се споразумя за съставяне на правителство с коалицията на Пиратската партия и центристкото движение „Кметове и независими“, които пък получиха 15,6% на вота. Новото партньорство ще разполага със 108 места в 200-местната долна камара на парламента, а тяхна опозиция ще бъдат досегашният премиер Андрей Бабиш и неговото центристко движение АНО (Акция на недоволните граждани), които загубиха изборите със съвсем малка разлика – 27,1%.

Петте партии в новото правителство са с про-европейска насоченост за разлика от евроскептика Бабиш. 57-годишният Фиала, който е начело на консервативната „Гражданска демократическа партия“, е професор по политически науки. Преди това, в периода 2012-2013 г., той е бил министър на образованието.

Междувременно стана ясно, че състоянието на Земан се е подобрило дотолкова, че той скоро ще бъде изписан от военната болница в чешката столица, съобщиха негови приближени по-рано днес. По официална информация на 10 октомври той е бил хоспитализиран и настанен в интензивно отделение. Представители на екипа на държавния лидер засега не са предоставили подробности за здравословното му състояние.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments