Червеният Лъв: Археолози откриха “най-древния театър в Лондон”

0
253
Разкопки
Снимка: Pixabay

Открит е може би най-древният театър в Лондон по време на реконструирането на къща в Уайтчапъл, съобщиха археолози, цитирани от “BBC”. „Червеният Лъв“ се смята за първия театър от епохата на кралица Елизабет, но локацията му дълго време не можеше да бъде установена.

Дървените конструкции, артефакти и останки от сгради са били открити по време на разкопките от миналата година на ул. Степни Уей, източен Лондон. Археологът Стивън Уайт описва откритието като “невероятно”.

Смята се, че „Червеният Лъв“ е построен през 1567 от Джон Брейн, малко преди да реконструира театъра в Шордич, който завършва заедно с Джеймс Бърбидж през 1576. Барбидж е бил ръководен кадър в компанията “Lord Chamberlain’s Men”, като театърът в града е бил пръв постоянен дом за редица актьорски трупи, включително и на някои пиеси на младия Уилям Шекспир през 1590-те години.

Малко се знае за „Червения Лъв“, като съвременните записи за него се свеждат до две дела от 1567 и 1569, в които се споменава за “червения лъв” и “дом на славата” с открита сцена и трибуна.

През януари 2019 археолози започнаха да разкриват квадратна дървена конструкция със 144 оцелели греди и дървено скеле, което се смята, че е служило за основа на трибуната. Разкопките са с дължина 12,3 метра и ширина от 9,3 метра, като се доближават до размерите, описани в историческите дела, споделят експерти археолози.

Разкопките са провеждат от “Archaeology South-East”, част от Института по Археология към Лондонския университет, като са започнали малко преди да започне строителството на сграда на ул. Степни Уей №85. Уайт – ръководещият разкопките, коментира:

“След повече от 500 години останките на театъра на Червения Лъв, които бележат зората на ерата на кралица Елизабет, бяха най-накрая открити”.

“Силата на независимите доказателства – археологическите останки от сградата, намираща се на правилното място и в правилния период от време, изглежда съвпадат със сградата, описана в историческите източници”. 

Още сгради от 15-ти и 16-ти век са били открити при по-нататъшното разкриване на разкопките, както и находки, датиращи от следващите 100 години. Експертите смятат, че някои от предметите може да принадлежат на ханчето на „Червения Лъв“, което се смята, че е преобразувано от стара конюшня. Две бирени халби, стъкленици и бутилки са открити сред историческите находките.

Сградите на Театъра и Завесата бяха също разкрити по време на строителни дейности в Шордич, докато сградата на Главата на глигана бе открита в Алдгейт. Емили Гий, от журнала “Historic England”, коментира, че откритието е “наелектризиращо”. Тя добавя, че журналът ще “продължи да си сътрудничи със собственика на разкопките при разтълкуването историята на находките”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments